Брегзит: Како функционишу европски избори

  • Рејчел Шраер
  • ББЦ
Британија и Европа ће бар још неко време да иду заједно руку под руку

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Британија и Европа ће бар још неко време да иду заједно руку под руку

Припреме за изборе за Европски парламент који ће се одржати 23. маја почеле су широм ЕУ, а на њима ће највероватније учествовати и Велика Британија, пошто је Брисел пристао да Брегзит одложи до октобра.

Иако је британска премијерка Тереза Меј рекла да ова држава неће учествовати на изборима, ако њен план за Брегзит добије подршку пре европског гласања, делује да ће Британија и тада бити део Европске уније.

Шта је Европски парламент?

Представнике у овом парламенту директно бирају гласачи из ЕУ.

Одговоран је, заједно са Саветом министара земаља чланица Европске уније, за израду закона и одобравање буџета.

Има улогу и у односима Брисела са другим државама, као и са земљама које желе да се приступе блоку.

Њени чланови заступају интересе различитих земаља и различитих региона у оквиру ЕУ.

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Посланици у европском парламенту

Како се бирају посланици?

Сваких пет година, грађани земaљa ЕУ излазе на биралишта да изаберу посланике Европског парламента.

Свакој земљи додељен је одређени број посланичких места, отприлике пропорционално са бројем њених становника. Најмања, Малта (број становника: око пола милиона) има шест представника у Европском парламенту, док највећа Немачка (број становника: 82 милиона) има 96.

У садашњем парламенту седи 751 од који 73 представља Велику Британију.

Кандидати могу да се кандидују самостално или као представници једне од британских политичких партија.

Кад се изаберу, они представљају различите регионе земље, у складу са бројем становника. Североисток Енглеске и Северна Ирска имају по три, док југоисток Енглеске са Лондоном има 18 представника.

Земље чланице могу да организују изборе за Европски парламент у складу са националним законима, али морају да се држе неких заједничких правила. Посланици у Европском парламенту бирају се према пропорционалном изборном систему - на пример, странка која освоји трећину гласова, осваја трећину посланичких места.

Излазност у Великој Британији на изборима за Европски парламент ниска је и по стандардима ЕУ, и по стандардима других британских избора.

Последњи пут када су избори одржани 2014. године, излазност у целој унији је била 43 одсто.

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Како изгледа седница Европског парламента

Колико избори коштају?

Последњи пут кад су одржани избори за Европски парламент 2014. године, Велика Британија је на њих потрошила 109 милиона фунти (126 милиона евра)

Главни трошкови одлазили су на само гласање (обезбеђивање биралишта и места на којима се броје гласови), слање информација о кандидатима и слање гласачких листића поштом.

Шта ће се десити ако Велика Британија оде?

Кад Велика Британија оде, ЕУ планира да смањи укупан број посланичких места у парламенту са 751 на 705.

Двадесет седам британских посланичких места ће се расподелити на других 14 земаља чланица које тренутно нису довољно заступљене. Остала места биће `угашена`, али ће касније моћи да буду додељена свакој новој земљи чланици која приступи унији.

ЕУ је већ усвојила закон којим се мења број посланика и расподела мандата, али ће закон ступити на снагу тек када Велика Британија званично изађе из ЕУ.

Ако Велика Британија изабере посланике за европски парламент, а затим напусти ЕУ, британски посланици неће преузети мандате, а њихова посланичка места остаће празна.

Библиотека Доњег дома каже да би на овим изборима могли да буду изабрани и посланици из других земаља који би преузели британске мандате када Британија напусти ЕУ.