Пулицер: Локалне новине освојиле награду за извештавање о масакру у редакцији

жртве пуцњаве у анаполису Image copyright EPA

Локалне америчке новине Капитал Газет освојиле су Пулицерову награду за извештавање о масакру у сопственој редакцији.

Међутим, славља није било када су репортери у Мериленду сазнали да су освојили најпрестижнију награду за новинарство у Америци.

Новинари су се тихо загрлили у знак сећања на петоро колега који су погинули када је нападач са ватреним оружјем улетео у редакцију у јуну 2018.

Пулицерову награду су добили и Њујорк Тајмс и Вол Стрит Журнал за истраживачке текстове о председнику Трампу.

Новине Капитал Газет у Анаполису добиле су специјалну награду за извештавање и храброст током једног од најсмртоноснијих напада на новинаре у историји Америке.

Одбор који бира добитнике Пулицерове награде, Капитал Газети је уз специјално признање доделио и 100.000 долара.

Новинари Џон МекНамара, Венди Винтерс, Ребека Смит, Џералд Фишман и Роб Хјасен убијени су у нападу прошлог лета.

Међутим, следећег дана редакција је успела да ново издање објави на време.

За напад је оптужен човек који је годинама био незадовољан радом редакције Капитал Газете. Рекао је да није крив на саслушању прошле године.

Још две локалне новине освојиле су Пулицерову награду за извештавање о масовним убиствима.

Лист Пост-Газета из Питсбурга је добио награду за ударну вест због „темељног, саосећајног" извештавања о прошлогодишњем нападу на синагогу у Пенсилванији у којој је убијено једанаесторо људи.

Дневне новине Сан Сентинел са јужне Флориде добиле су Пулицера за извештавање о пуцањави у средњој школи Марџори Стоунмен Даглас у којој је убијено 17 људи.

Овај лист је добио награду за јавни допринос због „разоткривања пропуста званичника школе и полиције пре и после смртоносног напада ватреним оружјем".

Њујорк Тајмс је добио награду за извештавање о финансијама Доналда Трампа и томе како је Трамп избегавао плаћања пореза, као и још једно признање за рад редакције на серијалу есеја.

Вол Стрит Журнал је освојио националну награду за извештавање и разоткривање тајних исплата америчког председника наводним бившим љубавницама за време председничке кампање.

Вашингтон Пост је такође добио два Пулицера - за фотографије из Јемена и за критику у области рецензија књига и есеја.

Новинска агенција Ројтерс је добила награду за истрагу убистава десеторо Рохинџа избеглица у селу у мјанмарској држави Ракин.

Више о овој причи