Малолетне манекенке неће носити моделе модних кућа Гучи, Сен Лоран и Александар Меквин

Маненке носе Гучи моделе на Недељи моде у Милану у фебруару ове године Image copyright Getty Images
Натпис на слици Маненке носе Гучи моделе на Недељи моде у Милану у фебруару ове године

Модна компанија Керинг, у чијем власништву су модне марке Гучи, Сен Лоран и Александар Меквин, неће више да ангажује манекенке млађе од 18 година.

Ова одлука почеће да се примењује од представљања колекције за јесен-зиму у сезони 2020/2021.

„Морамо да будемо одговорни и прави примери и у области високе моде. Надамо се да ће и остали да следе наше стопе", рекао је извршни директор компаније Франса Анри Пино.

„Манекенке старије од 18 година су физички и психички зрелије што је важно за ритам и захтеве ове професије", казала је Мари Клер Даву из Керинга.

Сара Зиф, оснивачица групе Савез манекенки, поздравила је одлуку Керинга.

„То је позитиван корак ка уклањању притиска под којим се налазе манекенке да очувају младалачки изглед, а често прибегавају екстремним мерама како би смањиле телесну тежину", казала је Зиф.

Она је, међутим, додала да недостаје прави механизам за спровођење оваквих одлука и да се ради о проблемима који већ дуго постоје у модној индустрији.

У августу прошле године, америчка компанија Конде Наст, издавач модног часописа Вог, такође је саопштила да неће ангажовати манекенке млађе од 18 година, осим ако тема снимања нису млади.

Вог и слични магазини су створили такву слику да је нормално да се деца гламурозно облаче и рекламирају као одрасли. Доста је било. То није добро за читаоце, као ни за младе манекенке. Прошлост не може да исправимо, али можемо да створимо бољу будућност", гласио је уреднички коментар.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Каја Гербер има 17 година

Савет модних дизајнера Америке (ЦФДА) је прошле године донео сличну одлуку.

Пре две године и Керинг и ривалска компанија ЛВМХ потписале су повељу у којом се обавезују да ће престати да ангажују манекенке млађе од 16 година.

И друге модне компаније такође су саопштиле да неће ангажовати врло мршаве манекенке, као и да неће користити животињско крзно за креације.

Зашто је лоше ангажовати младе манекенке?

До сада је у модној индустрији била устаљена пракса да се ангажују манекенке млађе од 18 година. Многе познате манекенке су веома младе почеле професионалне каријере.

Наоми Кембел је почела са 16 година, а Кејт Мос и Брук Шилдс имала се по 14.

Тренутно је најпознатија млада манекенка 17-годишња Каја Гербер, на модну писту у последње време често излази и Хадсон Крениг који има 11 година.

Прекретница у начину на који размишљају велике компаније била је трагична смрт Владе Дзјубе. Она се онесвестила на модној писти у Шангају, а касније је преминула у болници. Имала је 14 година.

Уредништво магазина Вог је одлуку образложио и борбом против сексуалног узнемиравања, а затим су се укључили и у покрет #MeToo.

Више о овој причи