Аурора Бореалис: Поларна светлост нам је све ближе

Поларна светлост

Аутор фотографије, Reuters

Потпис испод фотографије,

Поларна светлост је визуелни спектакл који може да се види у пределу Арктика

Поларна светлост, спектакуларни визуелни феномен који иначе може да се види у арктичком кругу, могао би да буде видљив и у другим деловима света у наредних неколико дана.

На томе би требало да захвалимо геомагнетној олуји која ће погодити Земљу.

Стручњаци из Националне институције за океане и атмосферу (НОАА), америчке метереолошке агенције, кажу да је олуја умереног интензитета. Ипак, довољно је јака да би поларна светлост могла да се види голим оком у Канади и на северу САД.

Шта је геомагнетна олуја?

Геомагнетна олуја је феномен до кога долази због промена у Земљиној магнетосфери. Догађа се услед судара соларног ветра - односно честица које пролазе кроз соларни систем - и Земљиног магнетног поља.

Олуја настаје избацивањем короналних маса, односно емисија соларне плазме, које путују из соларних зона са јаким магнетним пољима.

Потребни су дани да би олује и стигле до Земље, али најинтезивније Земљу погађају у року од свега 18 сати.

Соларне експлозије

Ове недеље је геомагнетна олуја допринела стварању чак три експлозије из сунчевих зона - соларних предела смањене површинске температуре.

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Сунце узрокује јаке геоматнетние олује

Експлозије путују кроз свемир и уништавају све што им је на путу.

Када дође до Земље, експлозија се суочава са атомима и молекулима у нашој атмосфери. Управо тако настаје поларна светлост на половима. На Северном полу назива се Аурора Бореалис, а на Јужном - Аурора Аустралис.

Ефекат

Нажалост, јаке геомагнетне олује имају и неке нежељене спојаве. Оне могу да поремете напајање струјом, комуникације и сателите.

Неки научници сумњају и да утичу на поремећај биолошког сата код људи и изазивају промене крвног притиска и откуцаја срца.

Руски астрофизичар Сергеј Богачов каже да је ово најјача таква олуја у протеклих 18 месеци, али јој је ипак дао оцену три на скали од један до пет.

Аутор фотографије, NOAA

Потпис испод фотографије,

Када дође до Земље, експлозија се суочава са атомима и молекулима у нашој атмосфери. Управо тако настаје поларна светлост на половима

У Америчкој метереолошкој агенцији кажу да ове експлозије нису опасне и да је мало вероватно да би могле да угрозе планету.

Ово није ништа у поређењу са Великом Сунчевом Олујом из 1859. године - најекстремнијом соларном олујом забележеном до сада - када је поларна светлост могла да се види чак и на Бахамима.

У Извештају америчке Националне академије наука пише да би „тешки олујни сценарио" могао да проузрокује штету од један до два билиона долара само током прве године, а свету би требало четири до 10 година да се опорави.

Срећом, тренутна олуја ће вероватно бити запамћена само као „појачана" поларна светлост.