Канцелар Аустрије тражи нове изборе након скандала с корупцијом

Штрахе Image copyright Getty Images
Натпис на слици Штрахе каже да се понео као тинејџер

Аустријски канцелар Себастијан Курц затражио је ванредне изборе након што је његов заменик Хајнц-Кристијан Штрахе поднео оставку због корупцијског скандала.

Курцова Народна странка десног центра у влади је са Штрахеовом екстремно десничарском Слободарском партијом.

Лидер ове странке поднео је оставку након што се у јавности појавио снимак скривеном камером начињен током неформалне вечере на Ибици.

На видео снимку се види како Штрахе разговара са наводном руском инвеститорком о владиним уговорима.

Штрахе је за своје поступке окривио алкохол и рекао да се понео као „тинејџер", додавши да је његово понашање било „глупо" и „неодговорно", те да даје оставку како би се избегла даља штета по владу.

„Предлажем председнику републике да распише нове изборе што је пре могуће", рекао је потом Курц.

„Након овог видео снимка, морам да кажем сасвим искрено: што је доста - доста је", рекао је.

„Озбиљан део овог видео клипа је однос према злоупотреби моћи, према решавању питања новца пореских обвезника, према медијима у овој земљи", рекао је Курц, додајући да је он посебно увређен овим поступком.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Демонстранти су се окупили испред Курцове канцеларије

Председник Аустрије Александер Фан дер Белен рекао је да су ванредни избори неопходни након оставке Штрахеа.

О томе је разговарао са Курцом, а о наредним корацима дискутоваће у недељу.

Хиљаде људи са плакатима и транспарентима окупило се на тргу испред Курцове канцеларије, скандирајући: „Ванредни избори сада!".

Курц је покушао да се дистанцира од прошлих скандала Слободарске партије у које су укључени партијски званичници и тичу се антисемитизма или расизма. Али политички противници су га позвали да одговори на најновија открића.

„Ово је врх леденог брега", рекао је Томас Дрозда из опозиционе Социјалдемократске странке за националну телевизију ОРФ.

„Очекујем да ће канцелар, који је очигледно знао за овај видео претходних 48 сати, те и да је његов коалициони партнер умешан у корупцију, проговорити и објаснити своју позицију."

Курц је рекао да ово није први пут да има потешкоћа са том странком.

„Чак и у време када нисам јавно иступао и говорио о томе, било је много ситуација које је било тешко прогутати", рекао је он.

Шта је следећи корак за Слободарску партију?

Анлиза Бетани Бел, ББЦ Беч

Слободарска странка једна је од најпризнатијих популистичких националистичких странака у Европи. Али док је вешта у опозицији, често добијајући више од 20 одсто гласова, резултати су много неуједначенији када је у питању задржавање на власти.

Превремени избори су морали да буду сазвани 2002. године када се распала коалиција са конзервативцима. Странка се поделила 2005. због унутрашњих несугласица.

Остале европске популистичке странке ће пажљиво пратити наредне кораке Слободарске партије. Овај скандал, који је избиои само недељу дана пре избора за Европски парламент, вероватно ће бити ударац за покушаје италијанског политичара Матеа Салвинија да оформи савез националистичких европских странака.

Слободарска партија, једном сматрана примером на који се треба угледати, сада може да послужи као упозорење.

Шта је приказано у видео снимку?

На видео снимку скривене камере Штрехе и Јохан Гуденус - такође политичара Слободарске партије - разговарају са женом која тврди да је богата руска држављанка која жели да улаже у Аустрију.

Састанак је наводно одржан у вили на шпанском острву Ибица, у приватној соби, а обојица политичара седе на каучу, пуше и пију.

Чује се да жена каже да је рођака моћног руског олигарха. Нуди да купи 50 одсто удела у аустријском листу Кронен-Цајтунг и промени уредничку политику како би подржала Слободарску партију.

Штрехе каже да у замену за то може да додели јавне уговоре, објашњавајући да жели да „изгради медијску слику као што је то Орбан урадио".

Заменик канцелара такође спекулише да би подршка странци могла да порасте на чак 34 одсто уколико Руси преузму лист.

„Ако преузмете Кронен-Цајтунг три недеље пре избора и доведете нас на прво место, онда можемо да разговарамо о свему", рекао је Штрахе.

Као део договора, он предлаже Рускињи да „оснује компанију као што је Страбаг", аустријска грађевинска фирма.

„Све владине наруџбине које сада добија Страбаг, добићете ви", наставља он.

Штрахе такође наводи имена неколико новинара који би морали бити „гурнути" из новина и још пет „нових људи које ћемо довести".

Током разговора се помињу и могућа улагања у Хрватску и Србију, али Штрахе наводно одговара Рускињу од таквих потеза.

Повезане теме

Више о овој причи