Гугл прекинуо сарадњу са Хуавејем - шта то значи за Србију

Успех Хуавеј паметних телефона био је директо повезан са оперативним системом Андроид Image copyright Reuters
Натпис на слици Успех Хуавеј паметних телефона био је директо повезан са оперативним системом Андроид

Компанија Гугл забранила је кинеском произвођачу телефона Хуавеју (Huawei) приступ неким опцијама за унапређење Андроид оперативног система.

Ова забрана се односи на све који ће тек постати власници мобилних телефона кинеског технолошког гиганта, јер нови апарати неће имати приступ Гугл апликацијама.

Гугл је овај потез повукао након одлуке Трампове администрације да Хуавеј стави на „црну листу" компанија које не могу да сарађују са америчким фирмама ако немају дозволу.

У саопштењу Гугла истиче се да ће се „држати одлуке" и истовремено „преиспитивати последице".

И Хуавеј се огласио саопштењем у којем је наглашава да ће наставити да развија „безбедан софтверски екосистем који ће корисницима широм света пружити најбоље искуство".

Кинеска влада саопштила је да подржава компанију Хуавеј.


Шта ово значи за кориснике Хуавеја у Србији и свету?

Корисници Хуавеј телефона и таблета биће погођени овом одлуком, као и они ван кинеског тржишта.

„Све што се до сада зна, примењиво је и на Србију", каже за ББЦ на српском Иван Јелић, директор за производе и развој Б92.нет.

Он каже ће ствари, краткорочно гледано, мање-више функсионисати као и раније.

Истиче да је компанија Хуавеј пред великим изазовом како да на уређајима обезбеди услуге без Гугла коме није дозвољено да их подржи, јер ће телефони убудуће ће бити испоручивани без апликација које редовно користимо.

„То значи да на телефону нећемо имати Џимејл, Гугл хром, Гугл драјв, Јутјуб", објашњава Јелић.

Из представништва компаније Хуавеј у Србији кажу да немају званичну статистику о броју мобилих телефона који се користе .

„Самим тим нисмо у могућности да поделимо податке", каже Данијела Јовановић, директорка маркетинга Хуавеја у Србији.

Актуелни корисници апарата Хуавеј моћи ће да ажурирају апликације, као и до сада.

Чини се да ни у три највеће компаније за телекомуникационе услуге у Србији још нису „начисто" какве све последице одлука Гугла може да има на овдашње кориснике.

У Теленору су рекли да неће званично да се оглашавају док не добију више информација од Хуавеја, док из компанија ВИП и Телеком Србија до тренутка објављивања текста није стигао одговор.


Љајић: Нема разлога да Србија раскида сарадњу са Хуавејем

Министарство унутрашњих послова Србије склопило је уговор са Хуавејем и управо је та компанија у марту објавила да су постављене камере за видео надзор широм Београда.

Упркос новоносталој ситуацији, министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић каже да не постоји било какав основ за раскид сарадње.

„Овде се ради о сукобу два гиганта", рекао је Љајић за Радио Слободна Европа и додао да је у току реализација више уговора које је Србија потписала са кинеском компанијом.

Истакао је да је Хуавеј био „коректан партнер" и да нема потребе да се досадашњи ниво сарадње раскида.


Image copyright Getty Images
Натпис на слици Циљ Хуавеја је да претекне Самсунг на месту највећег произвођача паметних телефона

Шта Хуавеј може да уради ?

Уколико Гугл представи нову верзију Андроида током године, овај оперативни систем можда неће бити доступан на Хуавеј уређајима, али још увек може да користи његову последњу верзију.

„Овај потез Гугла утицаће на кориснике широм света", каже Бен Вуд из консултантске куће ЦЦС Инсајт (CCS Insight)

Прошле среде, Трампова администрација ставила је Хуавеј на листу компанија којима је забрањено да купују технологије од америчких фирми без одобрења владе.

У првом обраћању после одлуке Гугла извршни директор Хуавеја Рен Зенгфеи рекао је јапанским медијима да су били спремни за ову промену.

Он каже да компанија наставља са производњом делова за телефоне.

Неколико земаља, на челу са САД, последњих месеци изразило је забринутост да Кина производе Хуавеја користи за надзор, али је компанија негирала ове наводе.

С каквим последицама ће се суочити Хуавеји?

Лео Келион, уредник ББЦ технологије

Овакав развој ситуације краткорочно може да нанесе озбиљну штету Хуавеју.

Уколико заиста дође до тога да услуге Гугла буду повучене, купци паметних телефона неће желети апарат који нема приступ Гугл плеј продавници.

Ипак, чини се да се кинеска компанија припремила да буде одсечена са америчког тржишта, јер њени телефони већ имају сопствене процесоре.

Почетком године најављено је да ће припремати и оперативне системе.

Овај потез би могао да угрози амбицију да Хуавеј претекне Самсунг и постане највећи произвођач паметних телефона 2020. године.

Шта тачно ради Гугл?

Хуавеј неће у потпуности изгубити приступ Андроид систему, пошто сваки произвођач може да га модификује и инсталира на сопствени уређај без дозволе.

У пракси, међутим, сви већи произвођачи се ослањају на подршку и помоћ Гугла.

Притом, Гугл контрошиле приступ неколицини додатка за софтвер.

Додатна невоља за Хуавеј је што је компанија за уторак заказала представљање Honor 20 серије паметних телефона.

Како ББЦ сазнаје, ови телефони ипак ће имати комплетан приступ Андроид оперативном систему и Гугловој продавници апликација.

Ствари су, међутим, знатно компликованије када је у питању унапређење безбедносних опција.

Неке од услуга ће и корисницима Хуавеј телефона и таблета и даље бити доступни преко интернета, али ће бити компликованије за инсталирање.

Корисницима у Кини то и неће бити превелики проблем, јер у тој земљи им је ионако већ блокиран велики број Гугл опција.

Више муке да се навикну имаће ван Кине, пошто Гугл не дозвољава својим апликацијама да буду инсталиране на телефоне који немају сертификат.

Како реагују остале компаније?

Амерички произвођачи чипова Интел (Intel), Квалком (Qualcomm) и Бродком (Broadcom), како преноси Блумберг, саопштили су својим радницима да ће престати да испоручују Хуавеју.

Безбедносни аналитичар Рајан Кунц оценио је да ће Хуавеј бити „озбиљно осакаћен" без кључних компоненти које се производе у САД.

Додуше, претпоставља се да кинеска компанија има спремне залихе.

Тајванска компанија ТСМЦ која производи полупроводнике тврди да ће наставити да их испоручује Хуавеју.

Више о овој причи