Европски избори: Тренутак истине за националисте

Салвини је путовао по Европи у покушају да придобије подршку за националистички савез Image copyright Getty Images
Натпис на слици Салвини је путовао по Европи у покушају да придобије подршку за националистички савез

За нешто више од пет година, Италијан Матео Салвини преобратио се од лидера полузаборављене регионалне партије у вођу популистичке екстремне деснице у Европи.

Лидер десничарске Лиге постао је најмоћнији политичар у Италији и док се Европљани припремају да гласају на изборима за Европску унију, његова следећа амбиција је да оснује пан-европски националистички савез.

Мноштво националистичких лидера појавило се митингу који је Салвини имао у Милану, али за неке од њих то је једна врло незгодна коалиција. Њен коначни испит уследиће тек после гласања.

Салвини позива Европу на уједињење

Џејмс Рејнолдс, ББЦ Њуз, Торино

Матео Салвини не воли кад га прекидају. Неколико минута после почетка митинга кампање у овом граду на северу Италије, његову пажњу је привукла мала група противника.

Он је дигао прст.

„Ако такнете било кога од ових добрих људи у маси", повикао је Матео Салвини изгредницима, „наљутићу се као звер. У реду? У реду?"

Био је то кратак, али упечатљив показатељ његове незгодне нарави, а маса која се окупила да га гледа, углавном из радничке класе, чинило се да подржава шта год да Салвини уради.

Његов преображај у европског политичког тешкаша десио се понављањем напада на доследан низ непријатеља: екстремистички Ислам, илегалне мигранте и прописе Европске уније.

Његов следећи корак је да уједини разнолику европску десницу. Ови избори су тест његове атрактивности у рођеној земљи, али и на ширем континенту.

Image copyright EPA
Натпис на слици Селфији са Матеом Салвинијем су важан елеменат за његове присталице

Од Француске, Италије и Немачке у срцу ЕУ до Скандинавије и Балтика на северу, узимајући у обзир Мађарску и Словачку на истоку, Салвини жели да се супротстави главнотоковској политици ЕУ.

„Салвини је будућност Европе", рекла ми је једна жена.

На стотине њих стали су у редове да се сликају са њим. Део догађаја са селфијима трајао је најмање дупло дуже од самог Салвинијевог говора. Његова спремност да се слика велики је део његовог имиџа.

Рогобатни савез почиње да поприма облик

Бетани Бел, ББЦ Њуз, Беч

Ово није први пут да европска екстремна десница и популистичке странке желе да наступе у уједињеном фронту.

Салвини је био међу лидерима који су се састали у јануару 2017. у немачком граду Кобленцу како би захтевали „Европу отаџбина".

Била је ту и Марин Ле Пен из француске екстремне деснице, холандски анти-исламистички политичар Герт Вилдерс и вођа немачке ултрадесничарске Алтернативе за Немачку.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Састанак у Кобленцу дочекали су анти-фашистички демонстранти

Упадљиво је било одсуство Хајнца Кристијана Штрахеа, лидера ултра-десничарске Слободарске партије Аустрије, која је вероватно најбоље организован ултрадесничарски покрет у Европи.

Он је одабрао да уместо тога лети на инаугурацију председника Трампа - и у Кобленц послао заменика.

Са анти-имигрантским, анти-муслиманским порукама, Слободарска партија је била извор инспирације за многе европске популистичке покрете, најпре за Алтернативу за Немачку, Странку Финаца и Данску народну партију.

Све те странке придружиле су се Салвинијевом савезу.

Штрахе, чија се Слободарска партија Аустрије тренутно налази у коалицији са конзервативцима Себастијана Курца, гаји срдачне односе са Матеом Салвинијем.

Али они су се сукобили око предлога Слободарске партије да се додели двојно држављанство мањини која говори немачки у Јужном Тиролу у северној Италији. То је један пример, кажу аналитичари, кад национализми постају опречни.

Многе од ових странака можда се слажу око тога чему се противе у Европи, али аналитичари тврде да ће бити теже договорити се о заједничком правцу деловања.

Северне и јужне партије имају врло различите ставове око буџета ЕУ. И док Салвини, Штрахе и Ле Пен занимају блискији односи са Русијом, то се нимало не допада странкама у Источној Европи, поготово у Пољској.

Хоће ли се Ле Пен уклопити у Салвинијев план?

Луси Вилијамсон, ББЦ Њуз, Париз

Постоји извесна напетост у ваздуху око новог политичког савеза Марин Ле Пен. То можда и не изненађује; њена странка није навикла на друштво.

А није да француска популистичка лидерка није пуна ентузијазма због доласка на власт италијанског партнера.

На једном од првих плаката у кампањи за европске изборе нашао се огроман портрет Ле Пен уз Матеа Салвинија. „Широм Европе", писало је на плакату, „наше идеје освајају власт."

Image copyright Twitter/@MLP_officiel
Натпис на слици У априлу Марин Ле Пен је на Твитеру објавила слику састанка са италијанским министром унутрашњих послова и лидером Лиге

А све већа снага популиста широм Европе довела је до тога да њен Национали савез (Rassemblement National) промени политику према чланству у ЕУ. Више се не говори о „Фрегзиту" или чак референдуму на ту тему.

Партија сада говори о мењању Европе „изнутра".

Нема сумње да ова стара велика европска популистичка партија даје одређену тежину Салвинијевом новом савезу, али политика и дипломатија њене улоге малко су незгоднији.

„Лига је италијанска Rassemblement National", виши саветник РН рекао је једном француском листу. „Салвини је направио партију на нашем моделу. Чак и као млад човек, он је тражио селфије са Марин."

„Нема никаквог такмичења ега", недавно је изјавила Ле Пен. Али нема сумње ко сада води европске националистичке партије - и није баш најјасније колико се њена партија добро уклапа у то.

РН није популарна међу другим европским популистима. Њене симпатије према Русији, њен историјат антисемитизма и наводна превара у руковођењу средстава добијених у Европском парламенту створили су тензије.

Мађарски премијер Виктор Орбан недавно је изјавио да не жели ништа да има са Ле Пен.

То показује са каквим изазовима би могле да се суоче европске популистичке партија у покушају да се уједини. А све те политичке организације поносе се тврдњом да националне интересе стављају на прво место.

Чак и да освоји посланичка места којима се нада, нова група неће заузети више од четвртине парламента; оно што је француски лист Ле Монд ове недеље описао као „блокирајућу мањину која ће им омогућити да наставе да подривају све живо".

Хоће ли се придружити „Трампов близанац"?

Ник Торп, ББЦ Њуз, Будимпешта

А као симбол крајње деснице у Европи, сваки нови националистички савез изгледаће бледо без Виктора Орбана.

Мађарски лидер недавно је позвао и Матеа Салвинија и Хајнца-Кристијана Штрахеа у Будимпешту, али је био суздржан поводом придруживања новом „националистичком блоку" после избора за ЕУ.

Његова владајућа странка Фидес и даље припада највећој политичкој групацији у ЕУ - Европској народној странци десног центра - иако је ова суспендовала њене активности због десничарске политике.

Image copyright EPA
Натпис на слици Орбан се срео са Трампом током прве посете Белој кући

Он се до сада надао да може да повуче Европску народну странку удесно, потом је уведе у тесну коалицију са новом групом коју предводи Салвини, а да се не споји до краја са њом. Али његови односи са десним центром нису ништа бољи, а много се више идентификује са националистичком десницом.

„Партија Хајнца-Кристијана Штрахеа сматрала се утрадесничарком, пољска ПиС (Закон и правда) сматрала се екстремистичком или ултрадесничарском... Салвинијева Северна лига сматра се екстремистичком", рекао је он за ББЦ.

„Али сада када смо искусили њихово понашање и достигнућа као владајућих странака, испоставило се да су одговорни, пружају стабилност, спремни су и способни да владају, и европски су на властити начин и приступ."

Дуго очекивани пријем код америчког председника Доналда Трампа у Белој кући дала је Орбану нови ветар у леђа.

Његов слоган на овим изборима је: Подржимо програм Виктора Орбана, зауставимо имиграцију.

То је популистичка, популарна али прилично збуњујућа порука у земљи у којој има врло мало имиграната, у ЕУ у којој се више од 600.000 Мађара и сами сматрају имигрантима.

Више о овој причи