Климатске промене: Ниво мора порашће за два метра

  • Мет Мекграт
  • Новинар у области екологије
Ледени покривач на Антарктику

Аутор фотографије, Jonathan Bamber

Потпис испод фотографије,

Немачки брод близу ивице леденог покривача на Западног Антарктику

Научници верују да ће глобални ниво мора порасти много брже него што се очекивало, због убрзаног топљења леда на Гренланду и Антарктику.

Дуго се веровало да ће ниво мора порасти максимално за један метар до 2100. године.

Нова студија, заснована на налазима експерата, предвиђа да ће ниво мора порасти два пута више.

То значи да ће стотине милиона људи морати да пронађе ново место за живот, тврде аутори студије .

Питање пораста нивоа мора је једна од најконтроверзнијих тема која је покренута на Међувладином панелу о климатским променама (IPCC), када је објављен пети извештај ове организације 2013. године.

У том извештају стоји да ће загревање планете, без значајних смањења емисија штетних гасова, довести до пораста нивоа мора између 52 и 98 центиметара до 2100.

Многи експерти верују да је ово чак веома уздржана процена.

Научници који проучавају лед су забринути да модели који се тренутно користе за предвиђање утицаја топљења леда на пораст нивоа мора не узимају у обзир променљиву брзину нестајања леденог покривача.

Судњи дан

Да бисмо добили јаснију слику, неки од водећих истраживача у овој области извели су нешто што је названо експертском студијом судњег дана, у оквиру које су научници дали процену на основу сазнања и разумевања ситуације на Гренланду, западном и источном Антарктику.

Они сматрају да ако се емисија штетних гасова настави у садашњем обиму, ниво мора ће порасти између 62 и 238 центиметара до 2100. То ће бити свет који се загрејао за још 5 степени, што је најгори сценарио глобалног загревања.

„До 2100, топљење леденог прекривача ће допринети порасту нивоа мора између 7 и 178 центиметара, али кад се томе додају и разни глечери и санте леда око самог прекривача, долазимо до цифре од преко два метра", изјавио је професор Џонатан Бамбер са Универзитета у Бристолу.

Аутор фотографије, Jonathan Bamber

Потпис испод фотографије,

Бродић у леденом фјорду Илулисат на западу Гренланда, окружен сантама леда које су се одвојиле од највећег глечера Јакобсхаун

Извештај IPCC из 2013 искључиво се бавио оним што ће се „највероватније" десити, што значи да су разматрали 17-83% могућности.

Међутим, нова студија узима у обзир шири спектар података, чиме је обухваћено 95% процена.

Ако би температура порасла за 2 степена, ледени прекривач Гренланда ће највише доприносити порасту нивоа мора. Међутим, у случају да температуре још порасту, још већи ледени покривач Антарктика ће почети да се топи.

Према овом сценарију, последице по живот на планети ће бити огромне.

Они сматрају да ће свет изгубити 1.79 милиона квадратних километара земљине површине - што је једнако настанку земље величине Либије.

Већина земље која ћа нестати у областима у којима се гаји храна, попут делте реке Нил. У већем делу Бангладеша живот неће бити могућ. Највећи градови на свету попут Лондона, Њујорка и Шангаја биће угрожени.

Аутор фотографије, Getty Images

„Да то лакше објаснимо, рат у Сирији довео је до тога да милион избеглица дође у Европу", каже професор Бамбер.

„То је 200 пута мање од броја људи који ће морати да се селе у случају да ниво мора порасте 2 метра."

Аутори студије наглашавају да је и даље могуће да се овакав сценарио избегне, ако дође до смањења емисије штетних гасова у наредним деценијама. Они признају да шансе да се најгори сценарио оствари су мале, око 5 одсто могућности, међутим, не треба одбацивати такве процене, тврди главни аутор ове студије.

„Ако бих вам рекао да су вам шансе да вас удари ауто 1 у 20 ако прелазите улицу, ви вероватно не бисте ни покушали да је пређете", каже професор Бамбер.

„Чак и 1 одсто могућности значи да је могуће да се поплава која се јавља једном у сто година деси у током вашег живота. Мислим да је 5 одсто могућности да се догоди најгори сценарио веома озбиљан ризик."

Студија ће бити објављена у званичном часопису америчке Националне академије наука.

Пратите Мета на Твитеру.