Џејми Оливер: Скрхан сам, била је част служити вас

Џејми Оливер
Потпис испод фотографије,

Џејми Оливер је први ресторан отворио је 2008. године

Славни кувар Џејми Оливер изјавио је да је „скрхан" чињеницом да је у компанију којој припадају његови ресторани уведена принудна управа, чиме је без посла остало око 1.000 људи.

Реч је групи ресторана којима припадају Џејмијеваиталијанска, Барбакоа и Петнаест, а које ће убудуће водити људи из корпорације КПМГ - једне од највећих ревизорских компанија на свету, која се, између осталог, бави се и финансијским саветовањем.

Затворена су 22 од 25 ресторана из те групе.

„Разумем колико је тешко свима на које ово утиче", изјавио је Оливер, који је у ресторане ове године уложио четири милиона фунти.

Две ресторана Џејмијеваиталијанска, као и један Џејмијева вечера на аеродрому Гетвик у Лондону, наставиће да раде док руководиоци не испитају какве су њихове могућности.

„Недавно је почео процес обезбеђивања средстава за додатна улагања у ресторане и Оливер је од почетка године успео да дође до четири милиона фунти", рекао је један од људи из принудне управе.

„Међутим, без одговарајућих инвестиција и због веома тешких услова пословања, директори су одлучили да на челу ресторана буде принудна управа".

„Страст"

Оливер се огласио на Твитеру, истакавши да је скрхан чињеницом да су „вољени британски ресторани отишли под принудну управу".

„Знам колико вам ово тешко пада. Желим да се захвалим свима који су долазили у наше ресторане и подржавали нас последњих година. Била је част служити вас", рекао је Оливер.

Како је навео, ланац Џејми италијанска покренут је 2008. са намером да понуди нешто ново на тржишту ресторана приступачних великом броју људи у Великој Британији.

„Желели смо да се људи квалитетније хране. Имао сам среће да делим страст са одличним тимом. Мислим да смо успели у томе".

Обавештења о затварању већ су се појавила у излозима 22 ресторана.

Потпис испод фотографије,

Један од ресторана који ће ставити катанац на врата

Из радничког синдиката Јунајт (Unite) истичу да је све што се догодило „велики удар за вредну и одану радну снагу ланаца ресторана".

„Ресторанима нимало не помаже актуелна економска нестабилност, иако је ширење Оливерових ресторана последњих година било и те како ризично. Као и увек, радници ресторана и ланаца доставе су ти који су највише погођени одлукама управног одбора".

Синдикат је тражио и уверења да ће особље бити заштићено, као и да ће им бити исплаћен сав новац који им се дугује - плате, одмори и отпремнине.

Слава

Оливер је широм света познато по телевизијским емисијама Голи кувар. Први штампани кувар истог назива објављен пре 20 година.

Годинама је и водио кампању за здраву исхрану, нарочито код деце у школама.

Његов ланац ресторана је последњи у низу жртава тешких услова пословања у Британији.

Оливерови ресторани су последњих година имали доста проблема, због чега је затворено неколико локала.

Пре две године затворио је последњи Јунион Џек (Union Jacks) ресторан, као и магазин Џејми, који је излазио скоро десет година.

У децембру 2017. уложио је три милиона долара свог новца у послове са ресторанима.

Потпис испод фотографије,

Оливер је годинама водио кампању за здраву исхрану

Сајмон Мидловски из правне фирме Гордонс, који је стручњак за угоститељство, каже да Џејми није успео да одржи корак са променом трендова.

„Да бисте у овоме били успешни морате стално да се развијате - од менија преко избора пића, до начина комуникације са муштеријама.

„Док су суочени са већом ценом закупа, скупљом храном и све већом конкуренцијом, ресторанима је потребно нешто по чему ће се разликовати од других...

„Није случајно то што мали брендови, који имају већу слободу и флексибилност, успевају да увек буду свежи и да им тренутно добро иде".