Северна Кореја покренула производњу вискија

Две флаше севернокорејског Самилпо вискија Image copyright Young Pioneer Tours
Натпис на слици Дестилерија је копирала флашу Џонија Вокера

Северна Кореја покренула је производњу вискија и планира да га представи на тржишту до краја године.

То је први пут да ова земља производи виски, пишу новине Ханкок Илбо из Јужне Кореје.

Извор за ову причу је туристичка организација Јанг Пионир Турс, која се налази у Кини, а специјализована је за туре по Северној Кореји и места за која вам и „мајка каже да их заобилазите у широком луку".

Из Пионир Турса кажу да су успели да виде флаше севернокорејског вискија, иако га медији у Северној Кореји још не спомињу.

У дестилерији Самилпо саопштили су да су флашу за овај виски дизајнирали по узору на флашу Џонија Вокера, познатог шкотског пића које људи иначе воле да пију у Северној Кореји.

Праве неколико врста вискија, биће и оног са црном и са црвеном етикетом.

Виски је добио име по језеру Самилпо које се налази у близини планине Кумганг, једног од главних туристичких центара у Северној Кореји.

Какав је ово виски

Јанг Пионир Турс каже да производ садржи 15 аминокиселина и осам есенцијалних аминокиселина, које спречавају оштећења јетре и смањују нуспојаве настале злоупотребом алкохола.

Нису споменули које су то врсте житарица од којих се прави виски, нити колико је стар, што највише занима познаваоце овог пића.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици У Пјонгјангу организује се и фестивал пива последњих неколико година

Пре две године произвођачи у Северној Кореји тврдили су да су измислили алкохолно пиће после којег нећете бити мамурни. Пивара Таедонганг је рекламирала пиво као „добро за здравље" јер наводно продужава живот онима који га пију.

Пивара Таедонганг има чудну историју.

Северна Кореја је 2000. године купила опрему од пиваре Ашерс у Вилтширу у Великој Британији. Делови пиваре су пренети хиљадама километара далеко у Пјонгјанг, где су поново монтирани.

„Жестоке" реакције за жестину

Вест да Северна Кореја производи виски изазвала је бројне реакције на друштвеним мрежама, а многи се питају на који начин могу да дођу до флаше.

Има и оних који сумњају да се тај виски уопште производи.

„Ко је смислио то паметно и иновативно паковање?", једно је од питања на Редиту.

Неки су писали и критике, истичући да је виски можда направљен од житарица које би могле да нахране гладне.

Повезане теме

Више о овој причи