Бивши медијски саветник Тонија Блера избачен из Лабуристичке партије

Alastair Campbell Image copyright Getty Images
Натпис на слици Алистер Кембел

Бивши медијски саветник и „спин доктор" Тонија Блера каже да је избачен из Лабуристичке партије пошто је гласао за странку Либералних демократа на Европским изборима.

Алистер Кембел, који је један од главних поборника новог референдума о Брегзиту, рекао је да је „тужан и разочаран".

Додао је да је гласао за либералне демократе да би „пробао да убеди лабуристе да ураде праву ствар", али да ће „увек бити лабуриста" и да ће уложити жалбу.

Министар владе у сенци Дон Батлер је рекао да се чланови који признају да су гласали за другу странку „аутоматски избацују".

„То је једноставно део правилника. Сви то знају", рекао је он.

Кембел је открио да је гласао за либералне демократе током ББЦ програма уочи изборне ноћи.

Након што је избачен из странке, у низу твитова је написао да је било „много преседана када су чланови гласали за друге партије" и да су неки од њих данас службеници на вишим позицијама.

Изнео је тврдње и да је одлука у „супротности са нашим временом". Подсетио је на време када је на Тонија Блера вршен притисак да Џеремију Корбину одузме функцију у Лабуристичкој странци због гласања против партије - али је тадашњи премијер рекао „не".

Додао је и да је било „тешко да не истакне разлику у начину на који су се решавали случајеви антисемитизма" на дан када је Комисија за једнакост и људска права покренула истрагу у овој партији.

Ко је Алистер Кембел?

Image copyright PA
Натпис на слици Аластер Кембел са бившим британским премијером Тонијем Блером

Кембел је био политички новинар пре него што се истакао 1994. године као кључни члан у кабинету будућег британског премијера.

Радио је као главни саветник за медије Тонија Блера све до 2000. и важио је контроверзну фигуру. Имао је снажан утицај на политику, укључујући и на ону о рату у Ираку.

Од како је напустио владу, проговорио је о својој борби са депресијом и алкохолизмом, а сарађивао је и са бројним хуманитарним организацијама.

Такође се бави заговарањем за одржавање другог референдума познатог као „Глас народа". Ради и као уредник магазина Нови Европљанин (The New European).

Лабуристи из британског парламента критиковали су овај потез на Твитеру.

Посланик Џес Филипс је написао да је Кембел „избачен брже него човек који је претио да ће ме убити и брже него човек у мом локалном одбору који негира Холокауст" и додао да су „обојица још увек само суспендована".

Маргарет Хоџ, посланица која се бори против антисемитизма је рекла да су „приоритети странке у потпуности погрешни".

Бивши лорд канцелар у Блеровој влади, лорд Чарлс Фалконер, рекао је да је Кембел био „лабуриста скроз наскроз" и додао:

„Гласање о неком проблему [за либералне демократе] једном у животу не би требало да доведе до избацивања".

Међутим, лабуристички активиста и коментатор Овен Џонс довео је у питање „контроверзу" око његовог искључивања из странке и додао: „Правила кажу да, ако кажете да ћете гласати за другу партију, аутоматски ибацујете сами себе".

„Они који тврде да ово правило не треба да се примени на Алистера Кмбела то раде јер се слажу са њим и ни због чега другог".

Прошле недеље, ветеран конзервативаца и про-европски лорд Хеселтајн је признао да је планирао да гласа за либералне демократе на изборима. Странка је реаговала моменталним избацивањем.

Више о овој причи