Трамп: Спремите се на то да договора Британије и ЕУ неће бити и пошаљите Фаража

Donald Trump and Nigel Farage Image copyright Getty Images
Натпис на слици Доналд Трамп и Најџел Фараж у кампаљи у Мисисипију августа 2016. године

Најџел Фараж би требао да буде укључен у владине преговоре о Брегзиту, а Велика Британија би требала да буде спремна да напусти Европску унију без договора, рекао је Доналд Трамп.

У интервју за Сандеј Тајмс, амерички председник је критиковао преговоре о изласку Британије из Уније, рекавши да су „све карте у рукама" ЕУ.

Интервју је објављен дан пре Трамповог доласка у Велику Британију.

У суботу је Трамп такође рекао да ће Борис Џонсон бити „одличан" лидер Конзервативне странке.

Трамп је навео да он - иначе критичар премијерке Терезе Меј - има много тога да понуди у преговорима са ЕУ, као и да зато треба да буде укључен.

„Размислите како бисте добро поступили ако бисте то урадили", додао је он.

Он је такође рекао да би Велика Британија требало да изађе из ЕУ ако не добије оно што жели.

„Ако не постигнеш договор који желиш, ако не добијеш поштену понуду, онда одлазиш."

У међувремену је Садик Кан, градоначелник Лондона, пред Трампову посету изјавио да је амерички предсендик „један од најочигледнијих примера растуће глобалне претње".

„Крајња десница јача широм света, угрожавајући наша тешко стечена права и слободе и вредности које су дефинисале наша либерална, демократска друштва више од 70 година", рекао је у тексту за Обзервер

Лидер Лабуристичке партије Џереми Корбин изјавио је у априлу да ће бојкотовати Трампов државни банкет у Бекингемској палати, у знак протеста због председникове „расистичке и мизогинистичке реторике".

Трампови ставови о...

Image copyright PA/AFP
Натпис на слици Џереми Корбин, Најџел Фараж и Борис Џонсон
  • Џереми Корбин: На питање да ли ће поделити америчке обавештајне податке са Корибиновом владом, амерички председник је рекао: „Морао бих да га упознам, да се састанем са њим."
  • Брегзит: О плаћању изласка из ЕУ у износу од 50 милијарди долара: „Ја то не бих платио. То сам ја. Не бих платио - то је огроман новац".
  • Најџел Фараж: „Упознао сам га када је дошао током моје кампање. Он је заправо дошао до одржи говор и ја сам га тада упознао. Мислим да је сјајан човјек. Стварно, сјајан човјек."
  • О трговинском договору Америке и Британије: „Једна од предности Брегзита је чињеница да сада можете далеко да догурате у односима са државом број 1".
  • Борис Џонсон као премијер: „Он би то стварно добро радио-био би одличан. Он је веома позитивно настројен према мени и мојој земљи."

Амерички председник је такође поновио похвале за Бориса Џонсона - који жели да напусти ЕУ без договора.

Џонсон је један од кандидата за лидера Конзервативне странке, који би могао да замени премијерку Терезу Меј.

Сајид Јавид, Естер Меквеј и Доминик Раб изјавили су да би Велика Британија требала да напусти ЕУ као што је и планирано 31. октобра са или без споразума.

Али Рори Стјуарт не подржава излазак без договора - и Мет Хенкок каже да политичари морају бити искрени када је реч о компромису за који је неопоходна подршка посланика.

Министар спољних послова Џереми Хант каже да би покушај усвајања „Брегзита без договора било политичко самоубиство", иако се слаже да та опција мора да остане на преговарачком столу.

Како би надокнадио губитак трговинске размене са ЕУ, Трамп је обећао да ће „дати све од себе" како би осигурао споразум о слободној трговини између Велике Британије и САД-а у року од неколико месеци након што Британија напусти Унију.

Првог дана државне посете Великој Британији планиран је приватни ручак америчког председника и краљице, чај са принцом од Велса и војвоткињом од Корнвола и државни банкет у Бекингемској палати.

Више о овој причи