Репер Џеј Зи је први хип хоп милијардер на свету

Бијонсе и Џеј-Зи Image copyright Getty Images
Натпис на слици Џеј-Зи и Бијонсе

Џеј-Зи је и званично први хип-хоп милијардер, објавио је Форбс, након што је саградио империју на музици, некретнинама, моди и инвестицијама.

Амерички магазин проценио је да репер данас „вреди" милијарду долара.

Форбс наводи да је супруг певачице Бијонсе успео зато што није финансирао брендове, већ их је градио.

Магазин је одбацио тврдње да је репер и продуцент Др Дре такође достигао статус милијардера.

Џеј-Зи - чије је право име Шон Картер - одрастао је у једном од најозлоглашенијих крајева Њујорка.

Прославио се 1996. године дебитантским албумом Reasonable Doubt. Његов албум из 2001. године The Blueprint је у марту уврштен у Национални регистар библиотеке Конгреса јер се сматра да је од „културолошког, историјског и естетског значаја".

Из Форбса су објаснили да су Џеј-Зијево богатство проценили сабирањем различитих средстава и имовине од чега су „одузели износ који је потребан за стил живота једне супер звезде".

Овај 49-годишњак међу имовином има и:

  • Музички каталог од 75 милиона долара
  • Удео у шампањцу Armand de Brignac и коњаку D'Usseу вредности од 410 милиона долара
  • Удео у Уберу у вредности од 70 милиона долара
  • Некретнине у помодним деловима Њујорка и Лос Анђелеса
  • Удео од 100 милиона долара у музичком стриминг сервису Тидал
  • Колекцију уметнина у вредности од отприлике 50 милиона долара.

Његова супруга, такође велика звезда, наводно „вреди" 335 милиона долара, који долазе углавном од музике, а заједничка вредност пара премашује цифру од милијарду долара већ неколико година.

Џеј зи, који је некада реповао „Ја нисам бизнисмен, ја сам бизнис, човече", један је од неколицине из света шоубизниса који су постали милијардери, наводи Форбс.

Често се говорило да је Др Дре достигао милијардерски статус 2014. године када је Еплу продао компанију за производњу слушалица Битс. Ипак, Форбс је његово богатство прошле године проценио на 770 милиона долара.

Image copyright Axelle/Bauer-Griffin
Натпис на слици Др Дре није милијардер - бар не према Форбсу

Касим „Свиз Битс" Дин, продуцент неких од највећих хитова Џеј-Зија, рекао је за Форбс да је реперов успех „већи од хип-хопа".

„То је нацрт за људе из наше културе. Човек који изгледа као ми, звучи као ми, воли нас, је успео нешто за шта смо одувек мислили да је нама недостижно", рекао је.

Џеј-Зи је на насловној страни најновијег броја магазина Форбс поред још једног - богатијег - милијардера, Ворена Бафета.

Чини се да је чувени инвеститор, 40 година старији од Џеј-Зија, у реперу препознао нешто посебно пре неколико година када је за Форбс рекао: „Џеј предаје у много већој учионици него ја. Ако сте млада особа која одраста, од њега би требало да учите".

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Више о овој причи