Тереза Меј: Оставка британске премијерке на место лидера странке ступа на снагу

Theresa May Image copyright PA

Тереза Меј званично напушта функцију лидера Конзервативне партије у петак, али ће остати на месту премијерке све док не буде изабран њен наследник.

Меј је најавила оставку пре две недеље, рекавши да дубоко жали што није успела да спроведе Брегзит.

Једанаесторо посланика Конзервативне партије ће се борити за њено место лидера странке, а затим и за функцију председника владе.

Номинације за лидера конзервативаца се одржавају у петак, а Меј ће остати на функцији вршиоца дужности све док се избори не заврше.

Британија је требало да напусти Европску унију 29. марта.

Брегзит је одложен за 12. април, а на крају за 31. октобар пошто Меј није успела да убеди посланике да одобре њен предлог споразума.

Најавила је оставку и рекла да је учинила све што је могла да проба да убеди посланике да подрже договор о повлачењу који је испреговарала са Европском унијом, али да је сада тренутак да нови премијер проба да спроведе Брегзит.

Кандидатима за лидера потребна је подршка осморо посланика. Посланици затим гласају за одабране кандидате у низу тајних гласања који се одржавају 13, 18, 19 и 20. јуна.

„Трудимо се да имамо двоје људи до четвртка, 20. јуна", рекао је Чарлс Вокер из Конзервативне странке.

Репродуковање мултимедијског садржаја на вашем уређају није подржано
Media captionBregzit u 30 sekundi

За двоје финалиста ће затим гласати чланови шире Конзервативне партије, а очекује се да победник буде изабран у недељи 22. јула.

Иако надметање неће званично почети све док Меј не одступи са функције, кандидати су већ почели да се боре за ту позицију.

Како ће следећи премијер изгурати споразум о Брегзиту кроз парламент и да ли ће чланови тог тела пристати на излазак из ЕУ без договора су за сада главна питања у кампањи.

Предлог Доминика Раба на састанку прошле недеље о томе како би био спреман да затвори парламент - процес који је познат као одлагање - како би осигурао да Британија 31. октобра напусти ЕУ је наишао на критике супарника. Говорник доњег дома парламента Џон Берков је изјавио да се то „једноставно неће десити".

Такмичар за лидера конзервативаца Мајкл Гов је изјавио да Британија не сме да буде ограничена „фиксираним" датумом уколико је потребно мало више времена да постигне договор.

Други, као што су Раб и Борис Џонсон, инсистирају да Британија мора да напусти ЕУ 31. октобра, без обзира на то да ли је одобрила договор са Бриселом или не.

Бивши министар трговине Лорд Дигби Џонс је апеловао на наследника Терезе Меј да донесе већу „стабилност" за британске компаније у односу на Брегзит.

Он је изјавио за ББЦ да ће би требало да следећи премијер осигура да Британија напусти Европску унију 31. октобра, „по могућству са споразумом - али и без њега, радије него да не изађе из ЕУ".

Више о овој причи