Русија и медији: Истраживачког новинара терете да је хтео да прода дрогу

Ivan Golunov Image copyright Reuters
Натпис на слици За кривично дело које му се ставља на терет запрећена казна је од 10 до 20 година затвора

Руски истраживачки новинар Иван Голунов терети се за покушај продаје велике количине дроге, изјавио је Павел Чиков, шеф међународне организације за људска права Агора.

За ово кривично дело је запрећена казна од 10 до 20 година затвора.

Голунов је, преко адвоката Дмитрија Јулаја, поручио да су га полицијци тукли приликом хапшења и касније у притвору, као и да су одбили да позову хитну помоћ, како би сакрили трагове премлаћивања.

Тврди и да су одбили да му узму отиске који би могли да потврде његов, наводни, контакт са дрогом.

Одељење Министарства унутрашњих послова из Москве, међутим, демантује наводе да је новинар претучен током хапшења.

Московска полиција је навела и да је инспектор пристао да обавести рођаке новинара о његовом хапшењу, као и да су му отисци прстију послати на испитивање.

Репродуковање мултимедијског садржаја на вашем уређају није подржано
Media captionKako Rusija kontroliše internet

„Сумња се да има потрес мозга и хематом"

Чиков је саопштио и да је лекар који је прегледао Голунова утврдио је да је новинар имао потрес мозга, преноси ББЦ на руском.

„Сумња се да је Голунову поломљено ребро и да је задобио потрес мозга и хематом. Потребни су му хоспитализација и рендгенско снимање", написао је активиста, цитирајући доктора.

Чиков тврди и да шеф истражне јединице одбија да прими новинара.

Новинар летонског сајта Медуза, који је у више наврата разоткрио корупцију на високом нивоу, ухапшен је у четвртак, 6. јуна на Цветном булевару у Москви.

Међутим, да је у притвору откривено је тек 12 сати касније - рано ујутро 7. јуна, када је инспектор контактирао новинарку ББЦ на руском Светлану Ројтер.

Он ју је обавестио да је Голунов задржан у притвору током наводног покушаја да прода опојну супстанцу мефедрон.

Касније, одељење МУП-а из Москве саопштило је да је код Голунова пронађено пет завијутака са прашкастом супстанцом, а затим су у његовој кући пронађена још три пакетића, смотуљци и вагице.

„Између осталог, заплењен је и кокаин, тежак више од пет грама", наводи се у саопштењу МУП-а.

Оснивачи Медузе Галине Тимченко и Иван Колпаков, инсистирају на томе да је Голунов невин и да га надлежни прогоне због новинарског рада.

„Знамо да је Вања последњих месеци добијао претње, знамо и за текст који је припремао, те можемо претпоставити од кога су претње", рекли су у заједничкој изјави.

Image copyright Reuters
Натпис на слици Да је Иван Голунов ухапшен јавност је сазнала тек сутрадан

Новогодишњи украси, смеће и погребне услуге

Руски синдикат новинара и медијских радника позвао је на одмах пуштање Голунова.

Голунов је познат као новинар који се специјализовао за истраге о злоупотребама кабинета градоначелника Москве.

Радио је за Ведомости, Форбс, РБЦ, Елефант, на ТВ каналу Дожд, а последњих година ради на сајту Медуза.

Голунов је писао, посебно, о раду стамбеног и комуналног одељења - о потрошњи на московску новогодишњу декорацију и извозу московског смећа у регионе.

Последња истраживачка прича Голунова била је посвећена „црним повериоцима" - микрофинансијским организацијама које откупљују дугове грађана.

Пре хапшења, новинар је припремао текст о раду тржишта погребних услуга у Москви.

„Открићемо ко прогони Вању и објавићемо то", изјавили су оснивачи Медузе.

„Заштитићемо нашег новинара на све могуће начине".

Захтевом да се провери законитост и ваљаност поступања полиције током хапшења, Председнички савет за развој цивилног друштва и људских права обратио се тужилаштву.

Њихов шеф Михаил Федотов, рекао је да је савет „забринут због притварања Ивана Голунова управо зато што је он истраживачки новинар".

Хапшење Голунова покренуло је протесте у Москви и Санкт Петербургу и десетак људи - углавном колега новинара - притворени су, а затим и пуштени због тога.

Image copyright AFP
Натпис на слици Виктор Шендерович, руски новинар и сатиричар, ухапшен је док је држао транспарент на ком је писало „Ослободите Ивана Голунова"

Последњих година, многи опозициони лидери и активисти за људска права су хапшени уз, изглоеда, фабриковане оптужбе за поседовање и прдају наркотика, што се често тумачи као покушај обрачуна са политичким противницима.

Како је Иван Голунов ухапшен?

Када су га у четвртак зауставили полицајци, кренуо је да се види са колегом новинаром.

Полицајци тврде да су његовом ранцу пронашли синтетичку дрогу, а да су касније у његовом стану пронашли још наркотика и справе, које га доводе у везу са продајом дроге.

Адвокат Голунова Дмитриј Јулај известио је да његов клијент више од 24 часа одбија да једе и спава.

ББЦ новинарка из Москве Олга Ившина наводи да је полиција прво објавила фотографију прибора за коју су тврдили да је снимљена у стану Голунова, али да су је у међувремену повукли.

Полиција је, каже, касније „признала да већина објављених фотографија уопште нису из стана Голунова, али да су повезане са другим истрагама криминала, које би могле да се доведу у везу са овим хапшењем".

Новинари у Русији су често изложени малтретирању и нападима због свог посла.

Већину тамошњих медија контролише држава и Русија се по слободи медија налази на 83. месту од 100 држава на листи Фридом хауса.

Повезане теме

Више о овој причи