Иван Голунов: Руске новине уједињене у подршци за ухапшеног новинара

Насловна страна Ведомости Image copyright Alamy
Натпис на слици Насловна страна Ведомости

Три водеће руске новине пружиле су подршку истраживачком новинару Ивану Голунову, који је ухапшен због наводног покушаја да прода дрогу.

На насловним странама Ведомости, РБК и Комерсант објавиле су текст са насловом „Ми смо Иван Голунов".

Цео тираж ова три дневника распродат је у Москви до десет ујутру. Новине у Русији су овако плануле још само два пута у претходне три деценије - у августу 1991. након неуспешног пуча против Михаила Горбачова и у септембру 2004. након терористичког напада на школу у Беслану.

Голунов је током викенда оптужен да је покушао да прода дрогу. Његов адвокат каже да му је дрога подметнута.

Новинар је током хапшења и претучен.

36-годишњи Голунов је радио за бројне медије, укључујући и информативни сајт Медуза у Летонији.

Његово хапшење изазвало је жестоке дискусије међу корисницима друштвених медија у Русији, а многи кажу да власти покушавају да угуше слободу штампе.

Руске власти се о овом случају још нису огласиле.

Суд у Москви је пре неки дан Голунову одредио кућни притвор, што је стандардна процедура у Русији када је дрога у питању.

Руски новинари су последњих година често били малтретирани или нападани због рада.

Многе опозиционе личности и активисти за људска права у Русији ухапшени су по очигледно измишљеним оптужбама за дрогу, као покушај да се политички противници у потпуности „угуше".

Већи део руских медија контролише држава, а Русија је на 83. месту од 100 земаља када је слобода медија у питању, показује истраживање организације Фридом Хаус(Freedom House).

Шта кажу руске новине?

Три највеће дневне новине су у понедељак објавиле заједничку изјаву, постављајући питање да ли је хапшење Голунова легално.

„Докази које је полиција предочила су сумњиви. Не искључујемо да су притвор и хапшење Голунова повезани са његовим професионалним активностима", пише у саопштењу.

Затражили су и да се спроведе детаљна истрага о томе како је полиција поступала током хапшења.

Полиција и фотографије дроге

Голунов је кренуо на састанак када га је полиција зауставила и претресла.

У полицијском саопштењу пише да су пронашли синтетичку дрогу мефердон у ранцу, а да је приликом претреса стана, који је обављен касније, пронађено још дроге и вагице, што указује на то да је новинар био укључен и у трговину наркотицима.

Image copyright EPA
Натпис на слици Протест испред суда у Москви, на транспаренту пише Слобода за Ивана Голунова

Новинар је оптужен да је илегално производио, продавао и давао дрогу.

Полиција је објавила фотографије дроге у његовом стану, али су фотографије касније повучене.

Из полиције су признали да већина фотографије заправо није из Голуновог стана, али да је та истрага можда повезана с његовим притвором.

У изјави информативног сајта Медуза, коју је пренела и агенција Ројтерс пише да је Голунов месецима добијао претеће поруке због приче на коју је радио.

„Убеђени смо да је Иван Голунов невин. Верујемо да га власти гоне, због његовог рада".

Шта знамо о стању ухапшеног новинара?

На медицинском прегледу у болници установљено је да Голунов има повреде на леђима и модрице на оку. Потврђено је да нису у питању тешке повреде, па није задржан у болници, рекао је доктор Александар Мјасников руским медијима.

Нема поломљених ребара, каже доктор Мјасников, иако се писало да је новинар претрпео озбиљне повреде.

Медуза пише да су Голунова претукли током хапшења, али и касније у полицијској станици. Он је након 14 сати, како пише Медуза, једино могао да контактира свог пријатеља.

У првом видеу, у коме се новинар огласио, а који је објављен на руском сајту Брејкинг Меш, он је показао повреде на леђима.

Његов адвокат Дмитриј Јулај рекао је новинарима да Голунов више од 24 сата није добио храну и да ниј спавао у том периоду.

Ко је Иван Голунов?

Новинар је у више наврата говорио и писао о корупцији међу пословним људима у Москви.

Image copyright Reuters
Натпис на слици Мајка ухапшеног новинара Светлана са Галином Тимченко, оснивачицом сајта Медуза

Хапшење новинара изазвало је протесте у Москви и Санкт Петербургу, а више од десетак људи, углавном колега новинара је наводно ухапшено, па касније пуштено на слободу.

Полиција је привела неколико људи који су покушали да протестују због хапшења испред московског суда Никулински.

Светлана Голунова, мајка ухапшеног новинара изјавила је за Ројтерс да „хапшење није чак ни фарса, то је нешто невероватно" и да очекује само победу.

Повезане теме

Више о овој причи