Квака 22 и Џорџ Клуни: Како се глумац вратио серијама

  • Стивен Макинтош
  • Би-би-си
George Clooney

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Клуни режира, продуцира и глуми у новој адаптацији Кваке 22

Џорџ Клуни се до сада чврсто држао филмског платна.

Деведесетих се прославио улогом у медицинској телевизијској драми Ургентни центар, али се последње две деценије држао глуме у биоскопским хитовима као што су Гравитација и Играј своју игру.

У међувремену је неколико пута гостовао на телевизији, углавном у емисијама уживо. Сада се Клуни ухватио у коштац са нечим много већим - Кваком 22.

Нова адаптација класичног сатиричног романа Џозефа Хелера из 1961. године ускоро ће се појавити и на малим екранима, са Клунијем не само као једним од главних глумаца, већ и као режисером и продуцентом.

Славни глумац придружио се колегама као што су Ричард Гир, Џулија Робертс, Џејн Фонда и Џенифер Анистон, преселивши се на мале екране због новог пројекта.

„Џорџ Клуни је дошао на телевизију са добрим разлогом", написао је Данијел Д'Адарио за Варајети.

„То је био начин да се савлада незгодан припадник америчког књижевног канона, али са предношћу од шест сати и новцем од стриминг сервиса."

Клуни и сам признаје да је стриминг омогућио да се исприча прича која је била ослобођена ограничења филма.

„Велика већина типова прича које желим да испричам не подразумевају супехероје", каже он за ББЦ Њуз.

Аутор фотографије, Channel 4

Потпис испод фотографије,

Клуни у новој адаптацији игра поручника Шајскопфа

„Тако да није тако лоше кад можете да испричате овакву прича на стримингу, заправо је сјајно."

„Прочитао сам Кваку 22 пре 40 година... баш у време кад сам се родио", шали се он, "и сећам се да је то била једна веома посебна књига. Нисам запамтио много у вези са њом, али онда се појавио сценарио и помислио сам да је то сјајна, фантастична прича."

Да ли је његов крајњи циљ да гледаоци пожеле да прочитају Хелеров књижевни предложак?

„Ако икад урадите нешто што ће подстаћи људе да читају, то је вероватно добра ствар, јер не дешава се тако често", одговара Клуни.

„Зашто читати кад има толико добрих ТВ серија?!"

Шта је Квака 22?

Аутор фотографије, Channel 4

Иако је Квака 22 превасходно наслов романа Џозефа Хелера, њено значење почело је да живи властитим животом у енглеском језику.

Квака се деси кад све ваше опције у некој ситуацији воде до истог излуђујућег исхода. Шта год да урадите, не можете да победите.

У Хелеровој књизи, амерички пилот бомбардера у Другом светском рату по имену Јосаријан нашао су у првобитној Кваки 22.

Служећи у Италији у сталном страху да ће бити оборен, желео је да буде проглашен лудим како би могао да буде послат кући.

Али војна правила налажу да је страх од смрти рационална реакција, тако да свако ко тражи да буде повучен са летачких мисија не може да буде истински луд. А они који јесу луди никад не би тражили да буду послати кући, јер се не би плашили опасности.

И стога, практично нико не може да буде послат кући.

Филмска адаптација Кваке 22 из 1970. године у режији Мајка Николса доживела је подељену реакцију публике и критичара.

Многи су сматрали да би излажење на крај са једним таквим гигантом књижевности у само два сата био готово немогућ задатак.

„Суштина је да је роман један крупан велелепни, прелепи хаос од књиге", режисер и звезда серије Грант Хеслов каже за ББЦ Њуз.

Аутор фотографије, EPA

Потпис испод фотографије,

Елен Курас, Грант Хеслов, Џорџ Клуни, Кристофер Абот, Кајл Чендлер и Теса Ферер

„И мислим да би вам и сам Мајк Николс рекао да два сата није довољно да се исприча та прича. Дакле, ми смо имали прилику да се заиста посветимо развојним путевима свих већих ликова, а то просто нисте могли да урадите на филму."

Посебно сложени главни лик Јосаријан, кога овде игра Кристофер Абот, добија сасвим довољно места да продише у овој верзији.

„Желели смо да добијемо најбоље глумце које смо могли за овај пројекат", објашњава Клуни.

„Али", додаје он, са савршеним осећајем за комедију, „нисмо могли да их платимо, па смо онда добили ове."

„А Хју Лори нам је учинио услугу", каже он за друго велико име пројекта. „Део смо истог братства, ми који смо играли докторе."

Лори (славан по томе што је играо доктора у серији Хаус, баш као што је Клуни радио у серији ЕР), слично је добро расположен кад је у питању прихватање понуде да игра у овом пројекту.

„Кад цар пошаље по вас преко воде, сместа престајете да радите то што сте радили и одазивате се позиву", каже он.

„Кад сасвим случајно у том тренутку не радите ништа, малко је лакше."

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

У Кваки 22 играју Теса Ферет, Хју Лори и Кајл Чендлер

Лори игра Мајора де Каверлија у Кваки 22 - адаптацији која је у великој мери добро прошла код критичара.

„Квака 22 је скоро савршена серија", написао је Мерил Бар у Форбсу.

„Сваки глумац је дао све од себе, а сценарио је апсолутно врхунски."

„И због малог броја епизода, серија ће послужити и као живахна вожња коју неће скорије заборавити они који одлуче да јој се прикључе."

Пишући за Валчер, Мет Цолер Сајц је рекао да Квака 22 „функционише боље као ТВ серија него што бисте могли да помислите"

„Мада не довољно добро да потисне осећај да тек треба да дочекамо адаптацију која ће бити једнако жестока као и изворник", додао је Цолер Сајц.

Али, Mајк Хејл из Њујорк Тајмса каже да „изгледа да је квака 22 Кваке 22 да морате да је распарате да бисте је пребацили на екран."

„Ако нисте претерано везани за књигу а волите мелодраме смештене у време Другог светског рата са много музике биг бендова у позадини, онда би ова Квака 22 могла савршено да вам паше."

Он је додао да је одлука да се прича исприча хронолошки као у књизи „за последицу имала умањење Јосаријанове важности".

„Резултат је да током већег дела серије Јосаријан делује просто раздражљиво и плачљиво - уместо да се налазите у средишту његовог нервног слома, као у књизи, ви само чекате да се он коначно деси."

Аутор фотографије, Channel 4

Потпис испод фотографије,

Звезда серије Светла петком увече Кајл Чендлер у Кваки 22 игра пуковника Каткарта

Говорећи о томе како је започео процес адаптације књиге за мале екране, косценариста Лук Дејвис се шали: „Почео сам са страхом, болом и тескобом."

„Била је велика ствар само покушати прокљувити како се изборити с њим да бисте јој дали неки облик, пошто се ради о огромном, згуснутом тексту. И тако сам кренуо са белом таблом."

Продуценткиња и режисерка Елен Курас објашњава да је овај класични роман „био обавезна лектира у америчким средњим школама."

„Сећам га се као расплинутог. Имао је јаку тему, али је истовремено било веома тешко пратити га."

И заиста, кад је у питању проучавање изворника као припрему за њену улогу сестре Дакет, Теса Ферер се окренула модернијој технологији да јој помогне да га савлада.

„Пребацивала сам се константно између слушања аудио књиге и читања на Киндлу, да бих могла то да постигнем на време!"

Питамо све глумце и креативне сараднике како је било радити са Клунијем и сви кажу да је било потпуно задовољство. Добро, скоро сви.

„Језиво је. Он је несрећан, стално нешто кука, нема никаквог шарма", шали се извршни продуцент Ричард Браун.

„Чак ни не изгледа добро. Све је то лаж."

Квака 22 почиње да се емитује у четвртак 20. јуна на Каналу 4.