Песме Нирване и Еминема „изгубљене у пожару“

пожар Image copyright Getty Images
Натпис на слици Пожар се догодио 1. јуна 2008. године

Снимци песама Елтона Џона, Арете Френклин, Нирване, Еминема и хиљада других извођача уништени су у пожару 2008. године, објавио је Њујорк Тајмс.

Пожар је избио у складишту Универзал студија у Холивуду, а јавности тада није речено колика је заиста штета.

У поверљивим документима из 2009. године, наводи се да су у компанији Универзал мјузик груп(Universal Music Group) проценили да је изгубљено до 500.000 песама.

„У пожару је, несумњиво, изгубљено огромно музичко наслеђе", наводи се у документима.

У саопштењу које је послато из ове компаније у уторак, пожар је описан као „дубока несрећа", али је оспорено извештавање Њујорк Тајмса.

„Инцидент... никада није утицао на доступност комерцијално објављене музике, нити је утицао на компензације уметника", пише у саопштењу.

„Прича садржи бројне нетачности, обмањујуће изјаве, контрадикторности и показује фундаменталнo неразумевање обима инцидента."

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Пожар је гасило више од сто ватрогасаца

Њујорк Тајмс је објавио да су у пожару изгорели снимци који су настајали деценијама.

Међу њима су песме Реја Чарлса, ББ Кинга, Џони Мичел, Ал Грина, Ерика Клептона, групе Иглс, Томија Петија, Џенет Џексон, Снуп Дога, као и бендова Ганс ен' Роузез, Фор Топс, Но Даубт и Ар-И-Ем.

Многи снимци били су оригинали - траке са којих се праве компакт дискови, плоче и дигиталне копије.

Архивари сада могу да се ослоне да другу генерацију копија.

Након објављивања чланка, чланови групе Ар-И-Ем написали су на Твитеру да „покушавају да добије информације о томе шта се догодило и какав је утицај то оставило на њихову музику, ако јесте".

Пожар је букнуо након што су радници одржавања током ноћи користили бренере приликом поправке крова зграде на једном од бројних филмских студија.

Иако су пратили протокол и чекали сат времена да се бренер охлади, пожар је избио убрзо након што су отишли.

Ватра је захватила складиште познато као Зграда 6197. У овој згради чувани су снимци телевизијских емисија, филмова и музике.

Иако се о пожару тада доста извештавало, шеф Универзал студија Рон Мејер рекао је да није било великих губитака.

У тадашњем извештају ББЦ-ја наводи се да је у пожару оштећено око 40.000 до 50.000 видео снимака и филмских трака и да су дупликати чувани на другом месту.

Из компаније Универзал мјузик групсаопштили су да су поносни на труд који су уложили у очување музике, као и на бројне акције које су покренули или подржали.

Наведено је и да су постојала одређена „ограничења" због који компанија није могла да подели са јавношћу „неке детаље о пожару."

Више о овој причи