Марихуана: Први пут се користила пре 2500 година у Кини

Канабис
Натпис на слици Канабис је имао висок ниво психоактивне супстанце ТХЦ, указујући на то да су људи у то време били свесни његових ефеката.

У гробовима у западној Кини истраживачи су открили најраније познате доказе о употреби канабиса.

Студија указује да је канабис коришћен пре најмање 2.500 година и да је био повезан са ритуалима или религиозним активностима.

Трагови дроге пронађени су у закопаним ложиштима.

Канабис је имао висок ниво психоактивне супстанце ТХЦ, указујући на то да су људи у то време били свесни његових ефеката.

Биљке се у источној Азији узгајају због уљаних семенки и влакана још од 4.000 пре нове ере.

Међутим, ране култивисане врсте канабиса, као и већина дивљих популација, имале су низак ниво ТХЦ и других психоактивних једињења.

Image copyright Xinhua Wu
Натпис на слици Канабис је откривен у закопаним ложиштима

Ложишта су пронађена на гробљу Јиржанкал, високо у планинама Памир.

Међународни тим експерата сматра да су људи овде намерно узгајали биљке са вишим нивоима ТХЦ и спаљивали их током погребних ритуала.

Ово су најранији докази употребе канабиса као психоактивне супстанце.

Научници су користили метод познат као гасна хроматографија да би изоловали и идентификовали једињења сачувана у ложиштима.

На њихово изненађење, хемијски састав изолованих једињења подударао се са хемијским саставом канабиса.

Налази се подударају са другим доказима о присуству канабиса у гробницама са крајњег севера, у кинеском региону Ксињианг и у планинама Алтаја у Русији.

Никол Боивин, директор Института Мак Пленк за науку о људској историји у Немачкој каже: „Резултати потврђују идеју да су биљке канабиса први пут коришћене као психоактивне супстанце у планинским пределима источне централне Азије, након чега су се шириле на друге регионе света."

Повезане теме

Више о овој причи