Америка оптужила Иран за напад на нафтне танкере

Репродуковање мултимедијског садржаја на вашем уређају није подржано
Media captionСнимци иранске телевизије приказују танкер који гори

Амерички државни секретар Мајк Помпео окривио је Иран за „нападе без повода" на два нафтна танкера у Оманском заливу.

Он је рекао да су САД направиле процену засновану на обавештајним подацима о оружју које је употребљено.

Високи државни званичник Ирана раније је изјавио за ББЦ да „Иран није повезан" са експлозијама које су се догодиле у четвртак ујутро.

Десетине чланова посаде преживело је експлозију јапанских танкера Кокука Храбри и Фронт Алтер, који су у власништву Норвешке.

Сумњиви напад на једном од најпрометнијих нафтних праваца на свету догодио се само месец дана након што су Уједињени Арапски Емирати напали четири тенкера нафте.

Ниједна група или земља није преузела одговорност за инцидент који се догодио у мају месецу, у коме није било жртава.

САД су у то време кривиле Иран - али је Техеран одбацио оптужбе.

Image copyright EPA
Натпис на слици Норвешки танкер Фротн Алтер носи 75 хиљада тона нафте

Цене нафте су скочиле за чак 4% након инцидента у четвртак.

Омански залив налази се на једном крају стратешки важног теснаца Хормуз - значајног морског пута кроз који пролазе стотине милиона долара.

Шта је Помпео рекао?

„Процена Сједињених Држава је да је Исламска Република Иран одговорна за нападе", изјавио је амерички државни секретар на конференцији за новинаре у Вашингтону.

„Ове тврдње засноване су на обавештајним подацима, коришћеном оружју, нивоу стручности који је потребан да операција буде извршена, недавним сличним нападима Ирана на бродове, као и чињеници да ниједна посредничка група која ради у том подручју нема ресурсе и знање да делује с тако високом стопом софистицираности. "

„Ово је само последњи у низу напада који је подстакла Исламска Република Иран и њени сателити против америчких и савезничких интереса.

„Гледано у целини, ови напади без повода представљају јасну претњу међународном миру и безбедности, напад на слободну пловидбу и неприхватљиву ескалацију тензија од Ирана", рекао је Помпео.

Више о овој причи