Свргнути председник Египта Мухамед Мурси преминуо током суђења

Мухамед Мурси Image copyright Getty Images
Натпис на слици Мурсија је војска свргнула с власти 2013. године

Бивши председник Египта Мухамед Мурси, кога је војска свргнула с власти 2013. године, преминуо је након што му је позлило у судници, преноси египатска државна телевизија.

Као кључни човек сада забрањеног исламистичког покрета Муслиманска браћа, Мурси је био на суду због оптужби за шпијунажу. Имао је 67 година.

Мурси је свргнут током масовних протеста, само годину дана откако је дошао на власт као први демократски изабрани председник ове државе.

Од тада је био у притвору.

Након скидања Мурсија с власти, египатске снаге су започеле борбу с његовим присталицама и покретом Муслиманска браћа.

Како преноси египатска државна телевизија, Мурси је присуствовао саслушању у Каиру, због оптужби за шпијунажу и контакте са палестинским исламистичким покретом Хамас.

Ко је био Мурси?

Мурси је рођен 1951. године у селу Ел-Адва у провинцији Шаркија у делти реке Нил. Студирао је инжењерство на Универзитету у Каиру, пре него што се 1970. године преселио у Америку на докторске студије.

Изабран је за председничког кандидата исламистичког покрета Муслиманска браћа за изборе 2012. године, након што је први кандидат био приморан да се повуче. После победе на изборима, Мурси је обећао да ће предводити владу за „све Египћане".

Али критичари тврде да није испунио очекивања током његове турбулентне године на власти. Оптужују га да је дозволио исламистима да преузму политичку сцену и да је лоше управљао привредом.

Незадовољство његовом владавином је расло и милиони демонстраната су 30. јуна 2013. изашли на улице широм Египта како би обележили годишњицу његове владавине,

У ноћи 3. јула, војска је суспендовала устав и најавила формирање технократске прелазне владе уочи нових председничких избора. Мурсија, који је то окарактерисао као државни удар, привела је војска.

Више о овој причи