Арапски свет у седам графика: Да ли су становници Блиског истока и северне Африке све мање религиозни

илустрација
Натпис на слици Како данас живи арапски свет?

Број Арапа који нису религиозни је у порасту, показују резултати највећег и најдетаљнијег истраживања јавног мњења спроведеног на Блиском истоку и у региону северне Африке.

Истраживачи су испитивали ставове Арапа о различитим питањима - од женских права и миграција до безбедности и сексуалности.

У студији коју је за ББЦ Арабик урадила истраживачка мрежа Араб Барометар, анкетирано је више од 25.000 људи из десет држава, као и са територије Палестине, у периоду од краја 2018. до пролећа 2019.

Ово су неки од резултата.

Натпис на слици Шта мисле о религији?

Број људи који себе описују као „нерелигиозне" од 2013. до данас порастао је са осам на 13 одсто. Пораст је највећи код особа млађих од 30, међу којима је 18 одсто нерелигиозних, показује истраживање. Само у Јемену је забележен пад у овој категорији.

Натпис на слици Могу ли жене да одлучују?

Већина људи широм региона подржава право жене да постане премијерка или председница. Изузетак је Алжир у ком мање од 50 одсто испитаника сагласно са тим.

Али, када је реч о породичном животу, већина - укључујући и већину жена које су учествовале у истраживању - верује да муж треба увек да даје последњу реч.

Једино у Мароку нешто мање од половине популације мисли да муж треба да доноси коначну одлуку.

Натпис на слици Убиство из части и хомосексуалност

Одобравање хомосексуалности варира, али је проценат низак или екстремно низак широм региона. У Либану, без обзира на то што има репутацију да је либералнији од комшија, тај проценат је шест.

Убиство из части је оно у коме рођаци убијају чланове породице, обично жене, због наводног понашања које је обешчастило породицу.

Натпис на слици Диктатура?
Натпис на слици Трамп или Путин? Ипак Ердоган

Испитаницима је постављено питање и да упореде лидере, а Доналд Трамп се свуда лошије котира од политичара са Блиског истока. Супротно томе, у седам од 11 земаља у којима је спроведено истраживање, половина или више позитивно оцењује председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана.

У Либану, Либији и Египату политика Владимира Путина је боље котирана од Ердоганове.

Натпис на слици Ко је највећа претња?

Укупан резултат није увек 100 одсто зато што одговори „не знам" и „одбијам да одговорим" нису урачунати.

Безбедност остаје брига за многе на Блиском истоку и у западној Африци. На питање која земља представља највећу претњу по стабилност и националну безбедност региона као целине, после Израела, друго место припало је Америци, док је на трећем месту Иран.

Натпис на слици Шта је са емиграцијама?

У свакој земљи у којој је истраживање урађено, најмање један од пет испитаника је размишљао о емигрирању. У Судану о томе размишља чак половина популације.

Економски разлози су главни фактор.

Испитаници су могли да одаберу више од једног одговора.

Број оних који разматрају опцију одласка са севера Африке је у порасту, док је Европа мање популарна него што је била, али је и даље главни избор за оне који размишљају о одласку.

Беки Дејл, Ирена де ла Тори Аренас, Клара Гајбур и Том де Кастела


Методологија

Истраживање је спровела мрежа Араб Барометар. Интервјуисано је 25.407 људи у десет држава, као и на палестинској територији. Араб Барометар је истраживачка мрежа са седиштем на Принстон универзитету. Слично истраживање спровели су 2006. године. Интервјуи лицем у лице трајали су 45 минута и обављани су у приватним просторијама.

Испитивани су само ставови арапског становништва, тако да у истраживање нису укључени Иран и Израел.

Многе државе из региона су учествовале у истраживању, али неколико влада држава Персијског залива одбија правичан и потпун приступ истраживању. Резултати из Кувајта су стигли касно да би били укључени у ББЦ извештај.

Сирија није могла да учествује због стања у земљи.

Због правних и културолошких разлога, нека питања су у неким државама прескочена. Ови изузеци узети су у обзир код коначних резултата са јасно наведеним ограничењима.

Више детаља о методологији можете да видите на сајту Арабик Барометра.

Више о овој причи