Носорози на слободи: Европски паркови враћају животиње у њихову домовину

Црни носорог у Акагера националном парку Image copyright Stuart Slabbert
Натпис на слици 18 животиња рођене у зоолошком врту придружиће се другим носорозима у Националном парку Акагера у Руанди

„То је предивно".

„Ове животиње су премештене из Африке у европске зоолошке вртове пре неколико деценија. Сада имају прави живот у Руанди", каже поносно Марк Пилгрим, директор зоолошког врта у Честеру.

Ово је највећи транспорт носорога из Европе у Африку, а Пилгрим каже да није веровао да ће се десити.

Чак пет црних носорога рођених у зоолошким вртовима пуштено је на слободу у Национални парк Акагера у Руанди.

Три женке и два мушка носорога, старости између две и девет година, допремљени су из Фламинго ленда у Јоркширу, сафари парка у Чешкој и Ри парк сафарија у Данској.

Image copyright Victoria Gill
Натпис на слици Носорози су премештени из британског, чешког и данског зоолошког врта

На пут од 6.000 километара, носорози су кренули из Чешке. У парк у овој држави су допремљени сви носорози како би се припремили за живот у дивљини. Свака животиња је из великог транспортера пуштена у привремене ограђене боксове од 1.000 квадратних метара.

Носорози су у овом ограђеном простору, који се зове бома, боравили док стручњаци и ветеринари нису одлучили да су спремни за живот у дивљини.

Време је за љубав

Image copyright D Stempa
Натпис на слици Мандела (лево) је дошао из Ри сафари парка и Олмоти (десно) је стигла из Фламинго ленда. Остала три носорога, по имену Јасири, Јасмина и Мани, рођени су у чешком парку

Њихово путовање авионом из Прага до руандске престонице Кигали трајало је 30 сати.

Пројекат да се животиње преселе у Африку почео је пре много година.

Европска асоцијација зоолошких вртова и акваријума организује „велику игру удварања", каже Пилгрим.

„Сви чланови који су се пријавили да брину око животиња, трудили су се да ускладе женке и мужјаке, како би се продужила врста", каже Пилгрим.

„Имамо 25 зоолошких вртова и паркова, који држе црне носороге. Последњих 12 година селимо их у дивљину како би се размножавали".

Овај пројекат је био тако успешан да се популација ове врсте повећала и да сада 94 носорога од 1.000 колико постоје живи у зоолошким вртовима.

„Животиње које се пуштају у дивљину су потомци носорога који пре више од 40 година одведени из Африке и пресељени у европске зоолошке вртове", објашњава Јан Стејскал, шеф међународног програма у чешком парку.

Он каже да је ово била савршена прилика да се животиње врате кући.

Оружана стража их чува

Image copyright Scott Ramsay
Натпис на слици Aкагера национални парк се простире на 1.000 квадратних метара

Вероватно највећа брига приликом планирања овог путовања била је да се пронађе место где би животиње биле безбедне. Опасност од криволова је и даље присутна, а потражња за роговима носорога и даље траје.

Некада се веровало да прах направљен од рога носорога има лековита дејства, иако их заправо нема. Данас се животиње убијају како би се од њихових рогова правио накит или резбарили други предмети.

Оваква ситуација значи да су стручњаци морали да пронађу национални парк који има чуваре који су наоружани и Акагера је управо такав парк.

Селидба носорога у Руанду велики је корак за њену природну историју.

Носорози су већ два пута у овој земљи истребљени, једном током четрдесетих, једном током педесетих, када су их ловили како би од њихових рогова направили бодеже. И онда поново 2010. године.

Црни носорози враћени су у Акагеру 2017. године. Међутим, та селидба је обележена трагедијом - носорог је убио чувара Кристијана Гионгија који је надзирао животиње у парку.

Image copyright S Jirickova/Safari Park Dvur Kralove
Натпис на слици Носорог у природном станишту

Ово пажљиво планирано путовање са пет посебно одабраних носорога који су одрасли у зоолошким вртовима, доноси наду и отвара ново поглавље у екотуризму Руанде.

Клер Акаманзи, извршна директорка Одбора за развој Руанде, рекла је да „криволов данас готово не постоји у четири руандска национална парка".

„Уверени смо да ће носорози напредовати у свом природном станишту у Акагери."

Пилгрим је рекао да искрено верује да у Африци нема сигурнијег места од овог националног парка.

Повезане теме

Више о овој причи