Друштвене мреже и туризам: Исланђанима доста неодговорних Инстаграм инфлуенсера

  • Софи Вилијамс
  • ББЦ Њуз
Туриста на Исланду

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Локалци кажу да су видели много примера лошег понашања туриста

Са преко десет милиона фотографија на Инстаграму, Исланд је популарна дестинација међу туристима, жељних да усликају савршену фотографију.

Ова нордијска земља је дуго сматрана „Инстаграмљивом дестинацијом", али локалци сада тврде да острво има проблем са непажљивим инфлуенсерима.

Један туриста је критикован зато што је колима сишао са главног пута и заглавио се у глини. Одатле су га извукли полицајци, који су читав инцидент пренели на Фејсбук страници.

Вожња ван обележеног пута је на Исланду изричито забрањена због страха да би могла да угрози животињски свет.

Аутор фотографије, North-east Iceland police

Потпис испод фотографије,

Полиција каже да се ауто заглавио зато што је туриста возио преблизу топлих извора

Проблем је постао толико очигледан да су се појавиле Фејсбук и Инстаграм странице на којима Исланђани документују лоше понашање туриста.

На овим страницама се могу видети инфлуенсери како пију док возе, седе на глечерима, газе маховину, прескачу оброке и дроновима прелећу преко дивљих коња.

Михалина Огрелицка изјавила је за ББЦ да многи инфлуенсери који посете Исланд „немају представу шта је овде дозвољено, а шта не".

„Чини ми се да се сада све врти око Инстаграма и идеалне фотографије. Нигде другде нисам видела тако глупо и неодговорно понашање као на Исланду. Одлазим на њихове профиле и коментаришем, трудећи се да их убедим да престану то да раде."

Туристички одбор Посетите Исланд (Visit Iceland) покренуо је неколико иницијатива како би промовисао одговорно понашање туриста.

Одбор у видео снимку и на сајту подсећа посетиоце на важност маховине на Исланду и неопходност да се колима крећу само по обележеним путевима.

Такође је покренуо акцију да туристи по слетању на аеродром потпишу обећање да ће локалитете оставити онакве какве су их затекли, јер су приметили да неки туристи уринирају у природи.

Исландска маховина је посебно осетљива и може лако да се оштети и изумре уколико се гази. Она спречава ерозију тла, задржава воду и влажност и дом је многим микроорганизмима.

Аутор фотографије, EPA

Потпис испод фотографије,

Туристе на Исланду привлаче гејзири и топли извори

Сматра се да вожња ван обележеног пута штети животној средини. Лето у планинским крајевима траје кратко и обилује падавинама, што значи да је вегетацији потребно време како би се опоравила од ефеката вожње ван стаза.

Стајање на литици због селфија

Пол Јокул Петурсон, који зарађује за живот показујући јединствене природне лепоте Исланда фотографима, верује да постоје добре и лоше стране Инстаграма.

„Лоше стране обично привлаче лоше посетиоце, приказујући безобзирно понашање и кршење правила, поручујући осталима како на Исланду не морате да поштујете правила, попут вожње ван пута."

„Нагледао сам се свега и свачега, како безобзирних, тако и опасних поступака - попут прескакања ограде како би стајали на литици због селфија за Инстаграм."

„Добри инстаграмери се труде да прикажу различите начине за уживање у природи. Ми не означавамо скривена места која желимо да заштитимо што је дуже могуће. Нека места су постала 'позната на Инстаграму', а да нико није откривао где се налазе. Међутим, временом су сви за њих сазнали."

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Многи локалци су истакли потребу за очувањем природних богатстава

Једно од таквих места је кањон Фјадраглјуфур, кога су туристи преплавили након што је Џастин Бибер тамо снимио спот за песму I'll Show You.

Власт је морала да затвори кањон на две недеље, а затим је одлучено да остане затворен до почетка јуна.

„Да ли им је уопште стало?"

„Лоше понашање познатих личности може да има драматичан утицај на околину уколико људи крену тим стопама", изјавио је за Асошијејтед прес министар животне средине Гудмундур Инги Гудбрандсон.

Док фотограф Бен Симон Рен воли Инстаграм због проналажења инспирације и повезивања с људима, такође увиђа велике проблеме које туристи могу да створе неодговорним понашањем.

„Неке инстаграмере спонзоришу велике компаније и они се не либе да крше правила, само како би направили фотографију из различитог угла."

„Штета је што се инстаграмери понашају тако - нарочито они који фотографишу природу и пејзаже и који би требало да су блиски са природним светом, али изгледа да то забораве када је реч о простом разумевању закона који штите природу."

„Тако да се увек запитам - да ли се ради само о лајковима и њима самима или им је стварно стало до природе?"

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk.