Реновирање куће Харија и Меган коштаће пореске обвезнике 2,4 милиона фунти

Војвода и војвоткиња од Сасекса са сином Арчијем

Аутор фотографије, PA

Потпис испод фотографије,

Војвода и војвоткиња од Сасекса са сином Арчијем

Реновирање дома војводе и војвоткиње од Сасекса коштало је буџет 2,4 милиона фунти (око три милиона евра), стоји у финансијском извештају краљевске палате.

Резиденција Фрогмор у Виндзору састојала се од пет посебних кућа које су спојене у један велики посед.

Пар, који се иселио из Кенсингтонске палате у априлу пре рођења сина Арчија, платио је реновирање.

Краљевску апанажу исплаћује Министарство финансија, а за 2018/2019 она износи 82 милиона фунти, од чега су 33 милиона одвојени за одржавање, између осталог и велике радове у Бакингемској палати.

Краљевска апанажа се исплаћује из прохода поседа у власништву круне.

Ови поседи у власништву чланова краљевске породице, а између осталог обухватају земљу и зграде у центру Лондона. Посебна организација се бави одржавањем ових поседа, а зарада се уплаћује у буџет.

Различити независни извештаји показују да су краљевски поседи зарадили рекордних 343,5 милиона фунти, што је раст од 4,3% у односу на претходну годину.

„Наша одговорност"

Рачуновођа краљевске породице изјавио је да је реновирање резиденције Фрогмор плаћено из краљевске апанаже и обухватало је „спајање пет кућа у лошем стању и њихово опремање како би се створила званична резиденција војводе и војвоткиње од Сасекса.

Краљица је дала овај посед, који потиче из 19. века и заштићено је здање II категорије, Харију и Меган.

Кућа се налази на поседу, где су Хари и Меган организовали пријем након венчања у мају 2018.

Оштећени потпорни дрвени стубови и подне греде су замењене и уведен је нови систем грејања. Било је неопходно променити електричне инсталације, увести подстаницу у саму кућу и инсталирати нови довод воде и гаса.

Реновирање је трајало шест месеци, иако неки радови ће бити завршени ускоро, као што је фарбање фасаде.

Сер Мајкл Стивенс, који надгледа краљевску касу, изјавио је: „Овај посед дуго није одржаван и већ неколико година је био на списку кућа за реновирање, што је у складу с нашим главним задатком да чувамо краљевске палате у добром стању."

Војвода и војвоткиња од Кембриџа такође су реновирали свој стан у оквиру Кенсингтонске палате, што је коштало пореске обвезнике 4 милиона фунти.

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Војвода и војвоткиња од Сасекса преселили су се у Фрогмор резиденцију у априлу

Анализа Џонија Дајмона, ББЦ новинара задуженог за праћење активности краљевске породице

Новац пореских обвезника који се троши на активности краљевске породице је осетљива тема већ деценијама.

Зато званичници из Бакингемске палате се труде да објасне који су радови предузети у Фрогмор резиденцији и како ће све трошкове који превазилазе основне поправке платити Хари и Меган.

Краљевска апанажа покрива трошкове одржавања краљевских палата и званичних догађаја су тамо организовани.

Међутим, неки грађани ће се запитати, зашто се пар уопште сели из Кенсингтонске палате?

И ако су већ одлучили да то ураде, зашто сами нису платили реновирање куће у Виндзору?

Највећи део краљевске апанаже потиче од 15 одсто зараде коју остварују краљевски поседи и додељује се сваке друге године за претходни период.

У периоду 2017-2018, износ апанаже увећан је и износи 25 одсто десетогодишње зараде од ових поседа, од чега већина новца је намењена трошковима реновирања Бакингемске палате који тренутно износе 369 милиона фунти.

Ван трошкова реновирања палате, краљицини званични проходи су износили 67 милиона фунти, што је увећање од 41 одсто у односу на претходну годину.

Организација Република јавно је поставила питање зашто се толико новца троши на реновирање резиденције Фрогмор у тренутку када су смањена издавања у јавном сектору.

Грејем Смит из ове организације тражио је да се покрене парламентарна истрага о трошењу новца краљевске породице, додавши: „Средства из буџета не треба да се троше на издатке чланова краљевске породице, чак и да не постоје мере штедње у јавном сектору."

Шта су Краљевски поседи?

  • Независно комерцијално предузеће које управља краљевском имовином и поседује велики број здања широм Велике Британије
  • Већи део имовине је у Лондону, али ова компанија поседује имовину и у Шкотској, Велсу и Северној Ирској
  • Парк Виндзор и хиподром у Аскоту су у поседу краљевске породице, али највећи део портфолија чине стамбене зграде, канцеларијски простор, продавнице и ритејл паркови
  • Краљевски поседи су установљени после освајања Нормана
  • Влада управља овом имовином од 1760, када је Џорџ III предао те дужности извршној власти у замену за годишњу апанажу
  • Краљевска апанажа служи за финасирање краљичиних званичних активности и одржавање краљевских палата

Финансијски извештаји показују да су се трошкови путовања принца од Велса и војвоткиње од Корнвола увећали за трећину и сада износе 1,3 милиона фунти, јер је овај пар преузео доста званичних дужности од краљице.

У овом извештају стоји да је количина емисије угљен диоскида, као последица летова за краљевска путовања, увећана за 98 одсто - од 1.697 тони угљен диоксида на 3.344 тоне.

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Краљевска апанажа се користи за финансирање краљичиних активности и одржавање палата

Министарство спољних послова одлучује где ће чланови краљевске породице путовати.

Војвода од Единбурга има званичну канцеларију и приватног секретара, за шта добија 359.000 фунти из буџета. Иако се принц Филип повукао из званичних краљевских активности 2017, он и даље одржава контакт са стотинама организација и добротворних установа.

Принц од Велса плаћа званичне дужности прица Харија и Меган, као и принца Вилијама и Кејт, из прихода које остварују његови поседи у Корнволу.

Од када се Меган придружила краљевској породици, ови трошкови износе 5 милиона фунти, што је увећање од 1,8 одсто у односу на претходну годину.