Угрожена катедрала у Вијетнаму стара 134 године

катедрала у Вијетнаму Image copyright Hoangvantoanajc/Wikimedia Commons
Натпис на слици Мешавина шпанског барока и француских и вијетнамских елемената

Архитекте из Вијетнама забринуте су да би планови за реновирање катедрале из 19. века заправо могли да доведу до њеног уништења.

Незадовољство због стања катедрале Буи Чу натерало је министра културе Нгујена Нгока Тијена да наложи истрагу прошле године, а Институт за очување споменика добио је две опције, јављају медији.

Прва предвиђа обнову 134 година старог здања у северној приморској провинцији Нам Дин, која се сматра колевком католичанства у Вијетнаму, али друга предвиђа рушење и изградњу веће „копије".

Катедрала је обновљена два пута од 1974. године, али су се у дрвене стубове сада увукли црви, цреп је сломљен па прокишњава, а угрожени су и звоник и зидови грађевине.

Институт је саопштио да би поправљање ових недостатака био велики подухват и да би захтевало редовно годишње одржавање, тако да је њихов избор била друга опција - рушење катедрале и изградња нове.

Ново здање би „задржало типичне карактеристике оригиналне катедрале, а били би испуњени и захтеви заједнице за већим простором по приступачној цени".

Међутим, група независних архитеката испитала је зграду у мају. Закључили су да би реконструкција захтевала мање посла него што је наведено у извештају, па су премијеру упутили петицију, јављају медији.

Протест је зауставио планове о рушењу, али архитекте су и даље опрезне - згради је и даље потребна хитна пажња, а коначна одлука је у рукама министарства културе.

Група архитеката жели да Влада стави зграду подведе под Закон о културној баштини, који би је заштитио од рушења.

Image copyright Thanh Nien/YouTube
Натпис на слици Катедрала је реновирана два пута од 1974.

Релативно мало цркава има овај ниво заштите, а Мартин Рама, саветник Светске банке који води Вијетнамски центар за одрживи урбани развој, дао је свој глас овом позиву.

„Архитектонски драгуљи"

Он каже да су цркве и џамије из колонијалне ере „архитектонски драгуљи захваљујући комбинацији француске уметности и традиционалне вијетнамске естетике, а њихово уништавање је губитак за човечанство".

Он такође сматра да би УН требало да размотри њихово уврштавање на листу светске баштине, пишу медији.

У међувремену, архитекта Нгуијен Нгоц Хоај Нам из групе Јеу Ди Сан има прагматично решење - поправку катедрале и изградњу нове поред.

„Тако би се стара зграда сачувала, а добила би се и пространија грађевина за све веће захтеве локалне заједнице", рекао је.

Извештава Мартин Могран

Више о овој причи