Велике фирме улажу у пиво од канабиса и посластица за псе од марихуане

Биљка канабиса Image copyright Reuters

Велике компаније утркују се за део глобалног тржишта канабиса које тренутно вреди 150 милијарди долара (око 130 милијарди евра), улажући у разнолике производе - од пива до посластица за псе.

То су наводи извештаја финансијске истраживачке компаније Standard & Poor's која предвиђа пораст тржишта сада када канабис постаје прихваћен.

Извештај указује на то да би тај раст могао да буде променљив, због тога што се регулаторни правни оквири мењају.

Међутим, истраживање указује да раст тржишта канабиса може да доведе и до јачања других индустрија - попут здравства, алкохолних пића, дувана и средстава за личну хигијену.

Заправо, две највеће инвестиције у производе од канабиса долазе из тих индустрија - Алтрија, власник произвођача цигарета Филип Морис, и Констелејшн Брендс, власник Корона пива, уложили су више од милијарду долара у такве производе.

Шта се дешава?

Канабис, породица биљака, садржи једињења тетрохидроканабинола (ТХЦ) - који утиче на ум и расположење - и канабиноида (ЦБД), чију примену у медицини научници истражују.

Компаније траже различите опције за раст у време када је њихово постојеће пословање под притиском.

На пример, алкохол. Млађи конзументи пију мање, наводи се у истраживању, а уместо тога одлазе у „кофи шопове да искусе рекреативни канабис".

Али могућност раста није питање само индустрије алкохола.

„Произвођачи алкохолних и безалкохолних пића, средстава за хигијену и цигарета су међу компанијама које разматрају могућност продаје производа од канабиса", наводи се у извештају.

Да ли је то легално?

Извештај цитира податке Еуромонитора који показују да целокупно тржиште вреди 150 милијарди долара - од чега је око 90 одсто нелегално.

Еуромонитор предвиђа да ће тржиште легалног канабиса расти до отприлике 166 милијарди долара, до 2025. године.

„Велики произвођачи ће покушати да капитализују овај раст, или кроз сопствене брендиране производе или кроз заједничка улагања са мањим партнерима који су много стручнији за канабис", наводи се у извештају.

Има и упозорења: „Проблеми са регулативом могу да доведу до тога да тај раст буде променљив".

Перспектива раста подразумева законска решења за нова тржишта, посебно у Америци где се процењује да вредност нелегалног тржишта достише 50 милијарди долара годишње, пише у извештају.

Највећи раст се очекује у Канади, Америци, Западној Европи и деловима Јужне Америке.

„Иако је досадашњи притисак за легализацију мање изражен у Западној Европи и Јужној Америци - где је само Уругвај легализовао - Канада је легализовала канабис у одређеној мери у октобру 2018. године и легализоваће јестиви канабис", стоји у извештају.

Све осим три америчке државе су „дале зелено светло за неку врсту медицинске употребе канабиса", додаје се.

Али да би производи од легалног канабиса достигли пуни потенцијал, потрошачи морају да се „уздрже од нелегалних производа".

Када ће до раста доћи?

У извештају се процењује да ће у предстојећим годинама раст легалног канабиса надмашити друге секторе потрошачке робе, попут конзервиране хране, негазираних пића, дувана и алкохола.

На пример, наводи се да би у индустрији цигарета - где је Алтриа платила 1.8 милијарди долара за 45% удела у Кронос Групи, канабис компанији из Канаде - могло доћи до експанзије.

Очекује се да ће у Америци доћи до пада у продаји традиционалних цигарета за 4,5 одсто годишње, док су нове генерације производа - попут е-цигарета - све популарније.

И док ови производи испрва јесу били мета раста за произвођаче цигарета, у извештају се очекује да ће у наредном периоду нагласак бити на производе базиране на канабису.

Очекујући промене на тржишту пива и алкохолних пића, Констелејшн Брендс узео је удела у Канопи, још једном произвођачу канабиса из Канаде - што ће, према анализи из извештаја, довести до могућности за раст зато што се продаја пива и алкохолних пића успорава.

Фирма за баштованство Scotts Miracle Grow уложила је милијарду долара у компаније које помажу корисницима да узгајају биљке са мало земље.

„Док хидропонични производи нису искључиво намењени узгоју канабиса, ми верујемо да је првобитна намена", наводи се у анализи.

Ко ће бити међу победницима?

„Ране фазе широке употребе канабиса у потрошачким производима ће вероватно произвести много губитника због, отворено говорећи, фактора похлепе", наводи се у извештају.

„Канабис је и даље у стартап фази цикличног живота индустрије, док ће раст, реорганизације, зрелост и евентуалан пад тек уследити", додаје се.

Наводи пример е-цигарете у коме, како кажу, један од првих брендова (Блу), није победио јер је Јуул направио много привлачнији производ.

Неке компаније су за сада уздржане, попут оних у сектору газираних пића.

Разлог томе је што оне проналазе начине да расту у областима попут вода са укусом и енергетских пића.

Други евентуалан проблем је ризик репутације. „Снага бренда остаје важна са гиганте у сектору газираних пића попут Кока-Коле и Пепсија и повезивање канабиса са глобалним брендом би могло да уништи вредност бренда уколико се негативна социјална стигма повеже са главним брендовима", каже се у извештају.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Повезане теме

Више о овој причи