Напад на мигрантски центар у Либији: Десетине страдалих и повређених

мгранти испред центра Image copyright AFP
Натпис на слици Напад се догодио у уторак увече

У нападу у предграђу Триполија страдало је 40 миграната, саопштили су званичници.

Влада коју подржавају Уједињене нације саопштила је да је у ваздушном нападу на центар за мигранте повређено око 80 особа.

Антивладине снаге, које предводи генерал Калифа Хафтар, оптужиле су владу за напад.

Верује се да је међу погинулима највише људи из Африке, који у покушају да дођу до Европе и зато користе тајне морске прелазе из Либије.

Хиљаде миграната су заустављене и задржане у прихватним центрима.

Земља је подељена и суочава се са насиљем од момента када је дугогодишњи владар Муамер Ел Гадафи смењен и убијен 2011. године.

Шта знамо о нападу?

Око 120 миграната је било у центру који је био мета напада у уторак увече, рекао је портпарол хитне службе Осама Али за АФП.

Image copyright AFP
Натпис на слици Људи након напада

Међу страдалима и повређенима су деца и жене, рекао је за ББЦ Гума Ел Гамати, члан групе за политички дијалог коју подржавају Уједињене нације.

Доктор Калид Бин Атиа, званичник либијског министарства здравља, описао је како је место напада изгледало након инцидента:

„Људи су били свуда, плакали су, доживели психолошке трауме, камп је био разорен, нестала је струја.

„Нисмо могли најјасније да видимо каква је ситуација на терену, али је било страшно када је стигла хитна помоћ, свуда је било крви."

Ко је одговоран?

Влада националног јединства, коју подржава УН, предвођена премијером Фајезом ал Сараџом, оптужила је самопроглашену Либијску националну војску за ваздушни напад на центар.

„Грозан злочин" је изведен „са предумишљајем" и „прецизно", наводе.

Либијска национална армија - коју предводи генерал Хафтар - борила се против владиних снага у области у којој се догодио напад.

У понедељак је објавила да ће почети ваздушне нападе на циљеве у Триполију након што су исцрпљена „уобичајена средства" ратовања.

Војска је саопштила да су ратни авиони бомбардовали провладин камп у близини центра, а провладине снаге су као одговор испалиле гранате, погодивши случајно мигрантски центар.

Портпарол агенције Уједињених нација која се бави избеглицама изјавио је да не може да потврди ко стоји иза напада на центар, преноси агенција Ројтерс.

Повезане теме

Више о овој причи