Нуклеарне електране: Узбекистан тражи подршку јавности за развој атомске енергије

Путин и Мирзијојев Image copyright ALEXEY NIKOLSKY/AFP/Getty Images
Натпис на слици Дугме за почетак пројекта је притиснуто

Неки Узбекистанци сумњају у истинитост резултата анкете која показује снажну подршку плановима за изградњу прве нуклеарне електране у овој земљи подложној земљотресима.

Јорабек Мирзамахмудов, директор државне агенције Узатом, каже да на основу „прелиминарних резултата" 70 одсто испитаника подржава заједнички нуклеарни пројекат са Русијом.

Он је новинарима рекао да већина испитаника „није била упозната са плановима, али када су им објаснили основне принципе, 70 одсто је подржало ту идеју", преноси портал Kun.uz.

Агенција која је спровела анкету често блиско сарађује с властима, а на сајту још није објавила детаље у вези са спроведеним истраживањем.

Узбекистан планира изградњу електране која ће радити по систему хлађења воде на језеру Туркан у пустињи Кизилкум. То је део амбициозног програма за развој већег броја извора енергије.

Image copyright Uzatom
Натпис на слици Истраживања на језеру Туркан

Енергетски извори Узбекистана су угаљ, гас, нафта, а из Таџикистана се увози хидроелектрична енергија. Међутим, то неће бити довољно да задовољи потребе растућег броја становника.

Руска агенција за нуклеарну енергију Росатом пристала је да испоручи два реактора, а очекује се да ће фабрика која би требало да буде пуштена у рад до 2028. године, производити 15 одсто енергије која је потребна Узбекистану.

„Свежа сећања"

Ауторитарна влада председника Шавката Мирзијојева жели да за овај план добије подршку јавности иако је развој нуклеарне енергије контроверзније питање у централној Азији него било где другде.

Сећања на тестирања оружја која су контаминирала велике делове источног Казахстана и била разлог за стварање првог анти-нуклеарног покрета у Совјетском Савезу и даље су свежа.

Image copyright Uzatom/YouTube
Натпис на слици О нуклеарној енергији и у цртаћима

Ту је и увек присутна забринутост због сеизмолошких линија у централној Азији.

Много је оних који се сећају земљотреса који су 1948. и 1966. уништили престонице Туркменистана и Узбекистана.

Имајући то на уму, медији су опширно извештавали о сеизмичким истраживањима око језера Туркан и о семинару Међународне агенције за атомску енергију о безбедности, како би јавности пренели поруку да држава чини све да осигура да електрана не буде изграђена у зони у којој се могу очекивати земљотреси.

Чак и дечји телевизијски канали приказују цртани филм Kuvvat (Снага) у ком робот објашњава колико је нуклеарна енергија корисна.

Не верују сви у то, а неки Узбекистанци су одлучили да спроведу сопствену неформалну анкету.

Популарни сатирични блогер Troll.uz је спровео анкету на Фејсбуку која показује да се 61 одсто од 6.600 учесника противи изградњи нуклеарне електране - многи се слажу да постоји потреба за већом производњом енергије, али желе да истраже алтернативе опцији атомске енергије.

„Милиони ће имати корист"

Један од противника каже да ће променити мишљење само ако „особље Узатома доведе породице да живе у близини фабрике када буде пуштена у рад".

Међутим, око 39 одсто анкетираних корисника Фејсбука и даље подржава нуклеарни план и енергетску стабилност коју тај план обећава.

„Само људи у главном граду Ташкенту у коме нема рестрикције струје у зимском или летњем периоду су против тога, за разлику од милиона који ће имати користи од топлоте и светлости", каже један од учесника.

Image copyright Uzbek TV/YouTube
Натпис на слици За сад се о плановима само прича у медијима

Репортери Елбек Данијаров и Мартин Морган

Повезане теме

Више о овој причи