Бежите - зујање мушица је весник лета на Исланду

Man waving midges away in music video Image copyright Nazarus/YouTube
Натпис на слици Назарус не одустаје: Желим да нестану

Најезда мушица које уједају у деловима Исланда где су ови инсекти, по правилу, реткост - изнервирала је људе на одморима, забринула екологе и постала инспирација за песму.

У шаљивом видеу човек је представио све опасности које вребају од ових сићушних крвопија.

Музичар Назарус у овом клипу носи шеширић и чарапе и даје неколико савета како да избегнете ова гадна створења или како да се према њима опходите.

Хистерични напад

Постоје дебели разлози за ову песму, рекао је Назарус локалним новинама.

„Написао сам је током хистеричног напада. Прошле недеље мајка и ја смо се сунчали на балкону и кад смо ушли, њу су изуједале мушице. Страшно сам се наљутио и почео да компонујем".

Напади мушица почели су почетком године, објављено је у исландским медијима.

Фармацеуткиња из јужног града Селфос рекла је новинарима да су производи који терају инсекте тамо веома тражени.

„Све се одмах распрода. Свака друга особа има бројне угризе. Никада нисмо видели ништа слично", каже Хјордис Бјорк Олафсдотир.

Појава сићушних инсеката сама по себи не изненађује. Они су пореклом из Исланда, посебно са севера земље где једно језеро носи име по њима - Језеро мушица.

Зову их још и „исландски морски гњурац".

Језеро мушица прошле године оправдало је свој назив, када је репортер јавног сервиса морао да заустави укључење, како би испљунуо мушице које су му улазиле у уста.

Оно што се сматра необичним и показатељем климатских промена је њихова најезда у јужним и западним деловима земље, где су ретко до сада обитавали.

„Немилосрдни напад"

Мушице су толико минијатурне животиње да се у неким деловима Велике Британије називају невидљивим, људи их тешко уочавају. Иако јесу ситни, њихови угризи нису нимало пријатни - поготово зато што нападају у ројевима попут облака.

Натпис на слици Ујед мушица може бити врло непријатан

Малени инсекти изазвали су буру на друштвеним мрежама. Неки корисници су писали да им је одмор уништен због овог неугодног искуства.

Једна особа је приметила да су ову „земљу немилосрдно напале стране мушице", док су други скептичнији у вези с таквом инвазијом и додају да су њихови сународници „опседнути мушицама".

Једна жртва објавила је слику угриза из исландске престонице Рејкјавика:

„Упомоћ! Није за осетљиве људе! Нападају људе у Графарвоги. Свака герила уједе више од једног пута! Више вас не видим, хвала на времену које смо заједно провели!"

Извештавају Алистер Колеман и Краси Твиг

Повезане теме

Више о овој причи