Летња дилема: Да ли можете да носите јапанке на посао

Јапанке Image copyright Getty Images
Натпис на слици Ово свакако делује удобније од ципела, зар не?

Лето је коначно стигло, а са њим и неизбежна одевна дилема - шта обући за посао кад су температуре високе?

Јапанке, летње хаљине, шортсеви и мајице су океј када сте ван посла. Али да ли је такође океј да такву одећу носите на послу или постоје извесна правила која одређују колико слободно можете да се обучете?

То умногоме зависи од типа организације у којој радите, каже професорка Керолин Мер, која ради као пхисолошкиња у компанији Х&М.

Гола рамена и хаљине су прихватљиве за напредније индустрије попут технолошких компанија, али се зато не сматрају прикладним у традиционалним финансијским фирмама, истиче Мер.

Људи носе одређену гардеробу како би се уклопили са вршњацима, али и како би показали да се идентификују са циљевима осталих колега, додаје.

„Оно што носимо у многоме осликава наш идентитет", каже Мер.

„То је начин да се каже: 'Очекујемо од вас да се понашате на одређени начин'."

Али правила облачења могу да личе и на облик друштвене контроле, наводи.

„Идеја је да се створи униформисани облик понашања, као и униформисани изглед."

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Да ли вас скидање пословног одела може учинити продуктивнијим?

Лично, Мер није „фан униформи", али неки људи их сматрају корисним, јер не морају ујутру да размишљају шта да обуку.

„Многим женама гаредеробер експлодира пре одласка на посао", додаје, тражећи одговарајућу одећу, и одбацујући одређене комаде, сматрајући их неприкладним за пословни састанак.

Ипак, ношењем сопствене одеће на послу „изражавате индивидуалност", каже Мер и додаје да, у зависности од тога каква сте личност, то може подстаћи вашу креативност.

„Особама које заиста желе да покажу индивидуалност, униформе не чине услугу. Ако имате могућност да изаберете шта ћете носити, боље ћете исказати идентитет."

Здравље и безбедност

Таква флексибилност није увек могућа, каже правница Ванеса Бел, партнерка фирме Prettys Solicitors.

Она упозорава да су здравље и безбедност запослених увек на првом месту, истичући да је, на пример, на градилишту обавезно ношење заштитне опреме.

Рад у канцеларији је флексибилнији, али она упозорава да запослени „морају да буду свесни правилника о облачењу или ризикују да буду санкционисани".

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Послодавци морају да буду опрезни по питању сексуалне дискриминације када одређују дрес код

Оно око чега запослени морају да буду посебно пажљиви јесте опуштене летње одевне комбинације за жене, а не за мушкарце, додаје.

„Уколико мушки запослени који су у контакту са клијентима морају да носе одела, кравате и кошуље дугих рукава, док жене могу да „носе летње хаљине и лаганију гардеробу, морате бити опрезни".

То може довести до сексуалне дискриминације, упозорава Бел.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Virgin је скоро променио политику одевања за чланове посаде

Многе фирме су у последње време опустиле и промениле правилник о облачењу, укључујући велике компаније попут Goldman Sachs и JP Morgan, чији су запослени готово увек носили одела.

Голдман је најавио „флексибилни дрес", охрабрујући запослене да сами изаберу и процене њихове одевне комбинације.

У марту, компанија Virgin Atlantic је такође рекла да ће променити политику за чланове посаде, рекавши да више не морају да носе шминку током радног времена. Такође су додали да је женским члановима посаде омогућено да поред сукњи изаберу и панталоне.

Шта се од вас очекује да носите?

Али када је ББЦ упитао људе на друштвеној мрежи Линкдин колико су компаније флексибилне по питању облачења, многи корисници су рекли да се њихови послодавци још увек одлучују за традиционални приступ.

„Прошле године, док сам још увек радио у старој фирми, када нас је задесио топлотни талас, сви смо и даље морали да долазимо у кошуљама, са краватама, панталонама и ципелама. Кували смо се!", изјавио је Џејсон Свини, бизнис девелопер у јоркширској компанији Prime Creative.

„Али сада радим у фирми у којој имамо опуштени петак (casual Fridays) и ако је топло, можете се обући сходно спољној температури. То је много бољи начин рада, омогућује запосленима да се осећају пријатно."

Андреа Филипу, запослена у ИТ компанији Digicert, каже да фирме „акценат треба да ставе на људскост, пре него на површну корпоративну „униформисану слику".

„Не кажем да треба у канцеларији да се шетамо у пижамама и неистуширани, већ да послодавци треба да прихвате да људи могу да постигну велике ствари, а да не носе Армани хаљине и одела сваког дана", додала је.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Све више компанија уводи „опуштени петак"

Лијан Лоренс, адвокатица у фирми Lodders Solicitors, каже да је њена компанија почела да дозвољава људима да носе опуштенију одећу сваког петка.

„Свеукупно, чула сам да многе компаније почињу да уводе неку врсту опуштенијег правилника о облачењу, али мислим да, када су у питању адвокатске фирме и друге делатности у којима запослени имају контакт с клијентима, спољна перцепција понекад може да представља проблем.

„Мислим да опуштеније облачење може да повећа продуктивност и ја обично померим све веће обавезе за петак, јер се тада осећам пријатније."

„Свесна сам да је другима мало теже да се навикну на тај концепт и да људи често тешко схватају какво је облачење 'прихватљиво за канцеларију'. Верујем да то зависи од ваших личних ставова, али је важно да послодавци барем почињу да дају запосленима могућност избора."

Више о овој причи