Легализација марихуане: Тинејџери мање користе канабис када је законит

Човек са лулом за канабис

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Употреба канабиса у рекреативне сврхе дозвољена је у десет америчких савезних држава

Тинејџери мање користе марихуану у државама у којима употреба ове супстанце није забрањена, показала је најновија америчка студија.

Истраживачи са Универзитета у Монтани користили су податке о младима школског узраста у периоду до 1993. до 2017. године.

Иако све више младих у Америци користи неку врсту дроге, тамо где је употреба канабиса у рекреативне сврхе дозвољена, број тинејџера који користи ову супстанцу смањен је за десет одсто.

У медицинске сврхе канабис је легализован у 33 савезне државе, док је у десет држава дозвољена и рекреативна употреба.

У свим државама је употреба канабиса и даље је забрањена за млађе од 18 година.

Шеф тима истраживача Марк Андерсон рекао је за агенцију АП да би студија, објављена у стручном часопису Џама педијатрикс, требало да умањи „забринутост да ће употреба међу тинејџерима порасти".

Истраживачи су анализирали податке о 1,4 милиона тинејџера у Америци које прикупља амерички Центар за контролу болести и превенцију.

Андерсон каже да је тинејџерима обично теже да купују дрогу од лиценцираних продаваца који од купаца траже да покажу лична документа и докажу да су пунолетни, него од дилера - што делимично објашњава пад броја корисника.

Канабис који се продаје легално често је и скупљи.

Андерсон додаје да промене нису примећене у државама где је канабис легализован само у медицинске сврхе, већ у државама у којима је дозвољена и рекреативна употреба ове супстанце.

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Тинејџерима је можда теже да купују дрогу од лиценцираних продаваца

Резултати нове студије подударају се са налазима истраживања које је показало да се међу младима у Вашингтону смањио број корисника канабиса откада га је ова држава легализовала 2012. Ово истраживање објављено је у децембру 2018. године.

Ипак, истраживање објављено у Колораду 2018. године, показало је да се у овој држави није значајно променио број тинејџера који су рекли да користе ову дрогу, иако је употреба у рекреативне сврхе дозвољена још 2014.

Андерсон је рекао за ЦНН да ће његов тим наставити да прати податке и дати неке нове налазе „за неколико година", због чињенице да је добар део земаља озаконио употребу канабиса тек недавно.