Сибирско језеро са Инстаграма је токсично, тврде у електрани

Пар на сибирском језеру Image copyright Sup_Novosibirsk
Натпис на слици Такозвани „Новосибирски Малдиви".

Тиркизно језеро у Сибиру на ком људи праве селфије је заправо отпадни басен за електрану.

Језеро, познато као „Новосибирски Малдиви" због тропског изгледа, служило је као савршена позадина за фотографије на Инстаграму.

Али прави разлог због ког ово језеро има специфичну боју није тако очаравајућ - калцијум соли и други метални оксиди из електране.

Реагујући на селфије, руска електрана је упозорила људе да не прилазе води.

Али такво упозорење је само привукло још више људи.

Шалећи се на рачун токчисности воде, једна корисница је поставила фотографију себе на обали ЦХП-5 басена за пепео уз реченицу „Није Чернобиљ, наравно, али је ипак опасно".

Други корисник је поставио фотографију себе како ужива у води на једнорогу на надувавање, носећи фантомку и таговао је електрану.

„Није опасно пливати у овој води. Наредног јутра су ми ноге мало поцрвенеле и свраб је трајао два дана, али после тога је све прошло. Али шта све не бисте урадили за овакве фотографије?"

Затим је додао да вода има „благо кисели укус".

Лео Алексеј, који је отворио Инстаграм налог посвећен селфијима са басена за пепео, изјавио је за ББЦ да је већ четири пута посетио језеро.

Али - наравно - није улазио у воду, већ је само „стајао на обали" и „гледао", додајући: „Не пропоручује се да додирујете воду. Може да изазове алергије."

Сибирска компанија СГК која управља термоелектраном, написала је на руској друштвеној мрежи Вконтакте у јуну: „НЕ ПЛИВАЈТЕ у басену за пепео".

„Вода је високо алкална. Калцијум соли и други метални оксиди се растварају у њој. Контакт с кожом може довести до алергијских реакција!", навели су.

Image copyright Elenmild
Натпис на слици Али упозорење није одвратило људе од сликања

Такође су истакли да може да се деси да се људи заглаве у пепелу на дну воде и да не могу да изађу.

„СТОГА ВАС МОЛИМО - НЕ УЛАЗИТЕ У ВОДУ У ПОТРАЗИ ЗА СЕЛФИЈИМА!"

Из електране такође истичу да вода у басену „НИЈЕ ОТРОВНА" и да су независни контролори проверили ниво радиоактивности.

Више о овој причи