Заслађени напици: Да ли изазивају рак

газиран сок Image copyright Getty Images

Заслађени напици - укључујући воћне сокове и газирана пића - могу да повећају ризик од карцинома, кажу научници у Француској.

На ову везу указала је студија, објављена у Британском медицинском журналу, у оквиру које су научници пратили преко 100.000 људи током пет година.

Тим са Универзитета Сорбона је спекулисао да би узрок могао да буде утицај на ниво шећера у крви.

Ипак, ово истраживање је далеко од дефинитивног доказа и стручњаци су позвали на додатна истраживања.

Шта се рачуна као заслађени напитак?

Научници су га дефинисали као пиће са више од 5% шећера.

То укључује и воћне сокове (чак и оне без додатог шећера), негазирана пића, заслађене милкшејкове, енергетске напитке, као и чај или кафу са додатим шећером.

Истраживачи су испитивали и дијеталне напитке који уместо шећера садрже вештачке заслађиваче са нула калорија, али нису пронашли везу са карциномом.

Колико је велики ризик од карцинома?

Истраживање је показало да би конзумирање додатних 100 мл заслађених напитака дневно - око две конзерве недељно - повећало ризик од развијања рака за 18 одсто.

На сваких 1.000 људи у истраживању, утврђено је 22 случаја карцинома.

Дакле, ако су сви пили додатних 100 мл дневно, то би довело до још четири случаја рака - па је укупан број 26 на 1.000 људи за пет година, кажу научници.

„Ипак, закључак је да постоји истинска узрочна веза између уноса заслађених напитака и развијања карцинома и то још увек захтева додатна испитивања", рекао је др Грејем Вилер, статистичар у британској организацији за истраживање рака Cancer Research UK.

Од укупно 2.193 откривена случаја карцинома током истраживања, 693 су били рак дојке, 291 рак простате и 166 колоректални карцином.

Image copyright Getty Images

Да ли је ово коначни доказ?

Не - истраживање је направљено тако да може да уочи обрасце у подацима, али не може да их објасни.

Оно јесте показало да је међу људима који су пили највише (око 185 мл дневно) било више случајева рака него код оних који су пили најмање (мање од 30 мл дневно).

Једно могуће објашњење је да заслађени напици повећавају ризик од рака.

Али, исто тако, људи који пију највише заслађених напитака би могли да имају и друге облике нездравог понашања (као што је на пример конзумирање хране са више соли и калорија) који повећавају њихов ризик од рака, док сама заслађена пића могу бити ирелевантна.

Дакле, истраживање не може да тврди да заслађени напици изазивају рак.

„Док ова студија не нуди дефинитиван узрочни одговор о шећеру и раку, ипак доприноси целокупној слици о значају актуелне струје смањивања уноса шећера", рекла је др Амелија Лејк из Универзитета Тисајд.

Она додаје и да је „смањивање количине шећера у нашој исхрани изуетно важно".

Да ли је уствари реч о гојазности?

Гојазност је главни узрок за неке врсте рака, а претерана конзумација заслађених напитака би повећала шансе за додавање килаже.

Ипак, истраживање каже да то није цела прича.

„Гојазност и повећање телесне тежине који су изазвани претераним уносом заслађених сокова су дефинитивно имали улогу у тој вези, али је нису објаснили", рекла научница др Матилд Тувије за ББЦ.

Шта би могла да буде истина?

Француски научници кажу да је веза „изазвана шећерним садржајем" и да криве ниво шећера у крви.

Такође су сугерисали и да неке хемикалије у напицима, попут оних са привлачном бојом, могу да буду узрок.

Ипак, њихово истраживање не покушава да одговори на ово питање.

„Сматрам да је биолошка вероватноћа овога мала, имајући у виду да није било значајне разлике између група у односу на телесну тежину или учесталост дијабетеса, који се често наводи као повезани ризик", рекла је Кетрин Колинс, нутриционисткиња у британској Националној здравственој служби.

Шта кажу научници?

Тим са Универзитета Сорбона каже да је потребно још обимних истраживања да би се поткрепили закључци.

„Познато је да су заслађена пића повезана са повећаним ризиком од кардиоваскуларних болести, претеране тежине, гојазности и дијабетеса", рекла је др Тувије.

„Али оно што ми показујемо јесте да су, можда, повезана и са ризиком од рака".

Научници кажу да је њихово истраживање додатни доказ да је опорезивање заслађених пића добра идеја.

„Ови подаци подржавају релевантност постојећих нутриционистичких препорука о ограничавању уноса заслађених пића, укључујући и сокове од 100% воћа, као и политичке мере, као што су опорезивање и маркетиншке рестрикције усмерене према заслађеним напицима", наводи се у њиховом извештају.

Велика Британија је увела шећерни порез 2018. године и обавезала компаније на плаћање такси за пића са високим садржајем шећера које производе.

Шта произвођачи пића кажу на све то?

Британска асоцијација безалкохолних пића каже да истраживање „не пружа доказе о узроку, као што и аутори спремно признају".

Њихов генерални директор Гевин Партингтон је додао да су „сокови безбедни за пиће као део балансиране исхране."

„Индустрија безалкохолних пића препознаје да треба да игра улогу у помагању у борби против гојазности, због чега смо били предводници у смањењу нивоа калорија и шећера".

Повезане теме

Више о овој причи