Јерменија: Када се језеро претвори у мочвару

Green algae tide on Armenia's Lake Sevan, July 2019 Image copyright Radio Azatutyun/YouTube

Највећем језеру у Јерменији, Севан, прети опасност да се због алги „претвори у мочвару".

Из истог разлога опада ниво воде и надлежни би требало да предузму мере како би се то спречило, саопштила је еколошка организација Ајсор.

Ово питање је заокупило пажњу јавности након што је јерменска влада, раније овог месеца, објавила сателитске фотографије језера.

Нестаће за две недеље

Министар за животну средину Ерик Григоријан покушао је да ситуацију смести у шири контекст климатских промена. Подсетио је и да се сличне ствари дешавају у Русији на Бајкалском језеру и у Црном мору.

Григоријан тврди да ће се стање нормализовати за две недеље.

И прошле године су цветале алге на језеру Севан и тада је министарство здравља саветовало људе да се не купају.

Григоријан се присетио и сличне ситуације из 1964. године. Ипак, сателитске фотографије тренутно показују да су алге прекриле готово пола површине језера.

Image copyright DeAgostini/Getty Images
Натпис на слици Севан је главна туристичка атракција у Јерменији

Аналитичарка Кнарик Ховханисјан сматра да је узрок стварања алги то што се превише воде из језера повлачи за наводњавање пољопривредног језера.

Дошло је до пада нивоа воде и то је четврти пут од 2012. године.

Она је у изјави за радио Либерти на јерменском рекла да туристичка насеља на језеру доприносе порасту загађења, а не помаже ни чињеница да се отпадне воде уливају у притоке.

Сматра да би једно од решења могло да буде садња биљака које прочишћавају воду. Уз то, наравно, иде обавезно и редовно мерење нивоа воде.

Министар Григоријан покушао је да умири јавност тврдњом да је расписан конкурс за чишћење обале тако да до средине 2021. све буде сређено. Тада би и ниво воде требало да порасте.

Председник Комитета за воду Вардан Мелконјан тврди да је ове године за наводњавање из језера повучено 29 милиона кубика воде, а прошле године је та бројка била 43,5 милиона.

Али представници еколошких организација сматрају да влада није свесна хитности ситуације.

Извештава Мартин Морган

Више о овој причи