Северна Кореја развија софтвер за учење идеологије

Програм ће бити усредсређен на дела Ким Ил Сунга и и његовог сина Ким Џонг Ила Image copyright Getty Images
Натпис на слици Програм ће бити усредсређен на дела Ким Ил Сунга и и његовог сина Ким Џонг Ила

Северна Кореја је развила софтвер дизајниран да шири идеологију међу члановима партије и радницима, наводи државни партијски лист Родонг Синмун.

Програм назван Чонгсео 1.0 садржи дела оснивача државе Ким Ил Сунга и његовог сина - Ким Џонг Ила.

Лист објашњава да електронска енциклопедија садржи класична дела и анегдоте о два Кима, као и материјал о садашњем лидеру земље - Ким Џонг Уну.

Програм функционише на различитим уређајима и оперативним системима - укључујући Виндоус и севернокорејску верзију Линукса - Ред Стар - а циљ је да постане доступан широм државе.

И неће се ту зауставити. Девелопери већ раде на новој верзији - Чонгсео 2.0, додајући нове функције, попут читања наглас.

Тежња за новом технологијом

Родонг Синмун већ неко време објављује текстове на тему идеологије, у сусрет годишњице смрти Ким Ил Сунга. „Људи морају више да се труде како би научили идеје оснивача Кима", наводи се у уводнику листа из осмог јула - на дан годишњице.

Али ово усредсређивање на доктрину изгледа као део ширег плана власти да смањи страни утицај, који је све присутнији на изолованом полуострву захваљујући новој технологији.

Дигитализација је довела до пораста вести и различитих облика забаве који у Северну Кореју долазе путем УСБ стикова и то представља велики изазов за власт.

Приступ који Северна Кореја има јесте да прихвати технологију, докле год она служи правој сврси - да људима пружи цензурисану верзију реалности.

Image copyright KCNA
Натпис на слици Ким Џонг Ун окружен официрима

Приступ који Северна Кореја има јесте да прихвати технологију, докле год она служи правој сврси - да људима пружи цензурисану верзију реалности.

Процењено је да око шест милиона људи има мобилни телефон у Северној Кореји, земљи која броји 25 милиона становника.

Држава производи сопствене мобилне телефоне, тренутно користећи кинеске делове. Пјонгјанг 2425 - најновија верзија која је изашла у Априлу, наводно има опцију за вај-фај, бежично пуњење и систем откључавања на основу препознавања лица.

Севернокорејцима је такође дозвољено да се логују на локални интернет, али под будним оком власти.

Више о овој причи