Трамп и расизам: Да ли се враћа време када су неке Американце терали кући

Знак на којем пише - избеглице, идите кући Image copyright Alamy
Натпис на слици Знак на којем пише - избеглице, идите кући

Након што је амерички председник Доналд Трамп поручио конгресменкама друге боје коже „да се врате у земље из којих су дошле", неки грађани САД су јавно почели да говоре о томе како су се осећали кад су чули такву поруку.

Један ББЦ читалац рекао је да га овај инцидент подсећа на ситуацију из лондонског аутобуса 1975, када га је једна белкиња питала „зашто се ви странци не вратите у своју земљу?".

„Да, били смо страни студенти, уплашени и изашли смо одмах на следећој станици", написао је читалац који је желео да остане анониман.

„Расизам је ружан, последица је незнања и наноси бол. И, на жалост, има га свуда", навео је он.

Трамп је у порукама на Твитеру оптужио четири функционерке Демократа да на „покварен" начин нападају Америку и њега.

Три конгресменке су прошле недеље говориле о условима у којима се налазе мигранти у сабирним центрима.

Иако их Трамп није именовао, јасно је било да су се његове поруке односиле на Александрију Окасио Кортез, Рашуду Тлаиб и Ајану Присли, које су рођене у Америци, као и на Илхаб Омар, која је као избеглица дошла у САД када је имала 12 година.

Трампове опаске наишле су на осуду у Америци и иностранству. Британска премијерка Тереза Меј навела је да су такве поруке „потпуно неприхватљиве".

Виктор Хванг из Канзас Ситија на Твитеру је написао да „цео живот добија поруке да се врати одакле је дошао".

Он је рекао да је тужан што „99 одсто Американаца не цени то што припадају посебној нацији".

„Ја сам дете избеглица. Жене која је побегла из комунизма и мушкарца који је ни из чега изградио све".

„Схватам ову нацију како многи никад неће. Волим Америку и то што она значи за свет. Овде припадам".

Нера Танде из Центра за напредак Америке каже да су 2016. први пут људи на Твитеру почели да јој говоре „да се врати у Индију" и слали јој фотографије које приказују сиромаштво у тој земљи.

„Овде сам рођена. Али сматрају да сам мање Американка јер имам браон боју коже. Сада им Трамп подилази. Против тога се боримо", навела је она.

Ејми Чозик из Њујорк Тајмса написала је на Твитеру да је имала 10 година када јој је једно дете у школи рекло: „Мој тата каже да такви као што си ти треба да се врате одакле су дошли... Зато што су Јевреји".

Добитник Пулицер награде Даглас Блекмон, у изјави за Њујорк Тајмс навео је да израз „Идите кући" постоји доста дуго и има лошу конотацију.

„Председник је отишао чак корак даље у односу на очигледне расно мотивисане поруке од пре 50 година. Он сада побуђује теорију о надмоћи беле расе са почетка 20. века. Тада они су они који нису белци обележени као непожељни у Америци".

Трамп константно одбацује оптужбе да је расиста. У понедељак је оптужио поменуте конгресменке да подстичу расне поделе у Америци.

Више о овој причи