Прва жена на челу ЕУ: Фон дер Лејен изабрана за председницу Европске комисије

Урсула Фон дер Лејен Image copyright Reuters
Натпис на слици Урсула Фон дер Лејен након гласања

Немица Урсула фон дер Лејен изабрана је у Бриселу за председницу Европске комисије.

Она је прва жена на тој функцији у историји ЕУ.

За њу је гласало 383 посланика Европског парламента, док је 327 било против. Да би била изабрана на функцију, била су јој потребна 374 гласа од присутних 747.

На мајским изборима за Европских парламент изабран је 751 нови посланик, а тајном гласању одржаном у уторак нису присуствовала четири.

Немачка министарка одбране ће на челу Комисије заменити Жана Клода Јункера, коме мандат истиче првог новембра.

Европска комисија је та која припрема ЕУ законе, води рачуна о спровођењу правила Уније, а има и моћ да кажњава земље чланице.

„Ово је велика одговорност и мој посао тек сада почиње. Желим да радимо заједно, на конструктиван начин", рекла је она у говору после гласања.

Ко је Урсула Фон дер Лејен?

Рођена је у Бриселу, а са породицом се преселила у Немачку када је имала 13 година. Студирала је економију на Лондонској школи економије (ЛСЕ), као и медицину у Хановеру, пре него што је почела да се бави политиком.

Блиска је сарадница немачке канцеларке Ангеле Меркел, у чију се партију учланила 2005. године.

Има 60 година и мајка је седморо деце.

Залаже се за интеграцију и подржава блиску војну сарадњу унутар ЕУ, а почетком ове године је изјавила да је „потенцијал Европе да уједини и промовише мир".

Њено именовање за немачку министарку одбране 2013. године било је неочекивано и уследило је након три месеца коалиционих разговора између Демохришћанске и Социјалдемократске партије.

Од тог тренутка, њена популарност у немачкој јавности је брзо расла. Као министарка одбране у најиндустријализованијој и најнасељенијој земљи ЕУ, залагала се да Немачка повећа војно учешће у НАТО-у.

Међутим, њен мандат на месту министарке одбране није протекао без неуспеха.

Откривени су недостаци немачких оружаних снага - од неупотребљивих подморница и авиона до несташице особља.

Више о овој причи