Колико су поуздане менструалне чашице за употребу

Жена држи тампон и чашицу Image copyright Getty Images
Натпис на слици Тампон или чашица

Менструалне чашице подједнако су безбедне као и тампони и хигијенски улошци, кажу научници који су спровели прво велико истраживање хигијенских производа.

Овај производ сакупља, али не апсорбује крв током менструације. Поставља се у вагину, али, за разлику од тампона, може поново да се користи.

Иако је производ све популарнији, истраживање је показало да жене мало знају о менструалним чашицама.

У Србији менструалне чашице не могу да се купе у великим продајним ланцима, али могу да се наруче преко интернета.

Истраживање је објављено у часопису Lancet Public Health, а обухватило је 43 претходна истраживања у којима је учествовало 3.300 жена и девојака, које живе у богатим и сиромашним земљама.

Испоставило се да су жене махом биле забринуте да би коришћење менструалних чашица могло да буде болно, како током убацивања, тако и током уклањања. Жене су мислиле да би могло да дође до цурења крви.

Међутим, истраживање је показало да су компликације биле ретке.

Резултати из 13 студија открили су да је око 70 одсто жена желело да настави са употребом менструалних чашица, поготово када би им неко детаљно објаснио како се користе.

Четири студије које су обухватиле скоро 300 жена поредиле си цурење током коришћења менструалних чашица и једнократних уложака или тампона.

Резултати у три студије показали су да је цурење било слично. Једна студија забележила је мање цурење код употребе менструалних чашица.

Како функционишу?

Менструалне чашице направљене су од меког, флексибилног материјала, као што је гума или силикон.

Када се једном увуку у вагину, стварају вакуум који онемогућава пролазак крви изван њих.

Уколико их редовно празните и перете, могу да се користе више пута.

Постоје два главна типа ових производа - чашица звонастог облика и она која се поставља ниже у вагини, као и чашица која се убацује слично као дијафрагма.

Репродуковање мултимедијског садржаја на вашем уређају није подржано
Media captionDevojke u Malaviju sada mogu da koriste menstrualne čašice umesto uložaka.

Како да их користите

Неопходно је да пронађете праву величину чашице, која одговара вашем телу. Величина нема везе са тим колико је обимна ваша менструација.

Пре употребе проверите да ли је чашица чиста и сува.

Пресавијте је и ставите у вагину, где онда може да се развије и направи вакуум.

Да бисте је уклонили, стисните доњи део чашице да ослободите вакуум.

Испразните садржај у тоалет и исперите или обришите чашицу.

Стерилизујте је између циклуса.

Звучи вам чудно?

На тржишту има много различитих брендова који су доступни за пробу, али менструална чашица није за свакога. Можда ћете морати неколико пута да је пробате пре него што се осетите сигурно.

„Постоји читав низ производа и вреди бити упорна и пронаћи оно што вам одговара", каже Дебра Холовеј, медицинска сестра на гинекологији и чланица Краљевског колеџа за медицинске сестре.

На женама је да изаберу, кажу стручњаци. Али, испоставило се да су им потребне и информације пре него што одлуче.

„Упркос чињеници да 1,9 милијарди жена широм света има менструацију и да чак 65 дана у години имају циклус, постоји јако мало истраживања квалитета производа које користе", каже главна ауторка истраживања, професорка Пенелопи Филипс-Хауард из Ливерпулске школе за тропску медицину.

Image copyright AFP
Натпис на слици У приградским и сеоским домаћинствима производи су готово потпуно недоступни, а не прави се разлика у старосном добу жене

Да ли су јефтиније од уложака и тампона?

Менструалне чашице могу да се поруче по цени између 10 и 20 евра. Повољна околност је што могу да се користе и десет година, ако се правилно перу.

Како се користе дуго, менструалне чашице се сматрају и опцијом која мање нарушава животну средину од тампона и хигијенских уложака.

Доступан је и менструални доњи веш за вишекратну употребу.

Истраживачи верују да би менструалне чашице могле да помогну у решавању проблема сиромаштва и здравствених проблема попут инфекција - чак и на местима где су санитарни услови лоши.

Прошле године, студенткиња Клаудија Ниреј говорила је о коришћењу менструалних чашица као делу ББЦ изазова за очување планете, рекавши да жели да „смањи количину отпада и да уштеди новац".

„Моји цимери су мислили да је то мало претерано, али сам открила да је производ одличан када сам се навикла на њега", рекла је.

Више о овој причи