Силикони у грудима: Жене морају да знају шта све може да им се деси

Наоми Макартур
Натпис на слици Наоми Макартур

Жене које уграђују имплантате морале би да буду упозорене на хроничан бол и умор који могу да се јаве после операције, кажу из Асоцијације естетских пластичних хирурга у Великој Британији.

Стотине жена пише по форумима да су након операције груди добиле БИД (болест импланта дојке), за коју има мало научних доказа.

Хирурзи, укључујићи и оне из Асоцијације естетских пластичних хирурга Велике Британије затражили су да се на ту тему уради још истраживања.

Болест имплантата дојке није званична дијагноза, али неке жене кажу да су је добиле после операције и да су се у потпуности опоравиле када су силикони одстрањени.

Из регулаторне агенције за лекове и производе за здравствену заштиту кажу да је у Великој Британији урађено више од милион операција уградње силикона у груди, а хирурзи тврде да је већина пацијената њима била задовољна.

Међутим, има и оних које су након операције искусиле компликације на које нису биле упозорене, попут ових у програму Викторије Дарбишир.

'Вратила сам се на старо'

Фитнес инструкторка 28-годишња Наоми Макартур оперисала је груди 2014. године, али је након неколико недеља осетила „најстрашније симптоме".

„Сећам се да сам осетила пробадања у стомаку и умор као да сам трчала маратон и копала ровове, иако нисам вежбала. Чак ми је и писање било превише напорно", каже Макартур.

Како је време пролазило, листа негативних симптома се ширила, почела је коса да јој опада, добила је алергију и осип.

„Било је страшно", каже она кроз сузе.

Макартур која живи у Брикстону изјавила је да су јој доктори више пута рекли да болести нису везане за операцију груди, иако су јој у једном тренутку дијагностиковали и лупус.

Прошле године је открила да болест импланта дојке заиста постоји, па је преко интернета пронашла и групу за подршку.

Донела је одлуку да их извади и за само неколико дана су се симптоми који су утицали негативно на њу, повукли.

„Нисам могла да верујем како сам се осећала добро и како сам се брзо повратила. То је лудо", каже Макатур.

'Реално је'

Неки лекари и хирурзи ипак остају скептични према БИД.

ББЦ је разговарао за једним хирургом, који није желео да буде именован. Он је рекао да не верује да је то право стање ствари.

Натпис на слици Консултанткиња Нора Наџент каже да хирурзи морају да упозоре пацијенткиње на могући ризик

Симптоме су пријавиле оне које су осећале умор, бол у грудима, губитак косе, главобољу, поремећај спавања, углавном све болести које се односе на аутоимуни систем, што значи да тренутно нема довољно доказа да се они јављају због уградње силикона.

Национални секретар Међународног друштва за пластичну хирургију Навин Кавал каже да неким пацијентима заиста верује да имају ту болест и да он не може у то да сумња, иако са научног становишта за то нема смисла.

„БИД није нешто о чему се говорило раније. Али сада смо почели око тога да саветујемо пацијенте, што мислим да је добра ствар, јер ће сада они моћи да доносе још боље одлуке за себе".

С овим се слаже и Нора Наџент, консултанткиња пластичне хирургије која каже да хирурзи морају да упозоре пацијенте на болест имлантата дојке.

Управа за храну и лекове у САД почела је истраживање болести имплантата дојке.

Скандал

Стотине хиљаде жена нашле су се у скандалу 2010. године, када су им током операције убачени ПИП силикони, импланти који садрже неодобрени силиконски гел.

Имплантати су имали двоструко већу вероватноћу да пукну и били су напуњени силиконом који је коришћен за пуњење душека.

У 2016. години успостављен је национални регистар одобрених имплантата, а жене су позване да се региструју како би се пратило стање у будућности.

Постоји нада да ће регистар имплантата за груди и козметику, који покрива процедуре имплантата у Енглеској и Велсу, такође довести до бољег разумевања болести имплантата дојке.

Натпис на слици Стеф (лево) каже да је лакше пребродила хемиотерапију него хронични умор

Стеф Харис из Вокинга је имала три различита имплантата и каже да је сваки пут имала неке симптоме БИД.

Претходно се борила са раком дојке, али њен хирург и онколог верују да се хронични умор јавио управо због силикона.

Харис је била приморана да да отказ на место медицинске сестре, јер није могла нормално да функционише.

„Изборити се са раком дојке је било лакше. Хемиотерапија је била лакша него хронични умор. Знам да то чудно звучи, али изгледа да сам у томе јединствена. Имала сам оба и ово је теже", каже Харис.

Сада када је извадила имплантате, сања о једноставним стварима, попут тога да може да оде у лагану шетњу.

МХРА је примила је 1.586 извештаја о нежељеним индикацијама које су изазвале операције између 2014. и 2019. Ипак, болест имплантата дојке није службено призната.

Пацијенти позивају да МХРА поједностави коришћење система, тако да се зна права размера компликација које могу настати након операције.

У саопштењу се наводи да је „безбедност пацијента највећи приоритет и да се још увек истражује где постоје проблеми".

Повезане теме

Више о овој причи