Фејсбук за децу: Непознате особе могу да упадну детету у преписку

Teenager using smartphone Image copyright Getty Images

Компанија Фејсбук потврдила је да постоје недостаци у апликацији Фејсбука за децу, јер у њихове контакте и преписке могу да „упадну" странци.

Месинџер Кидс је почео да ради 2017. године и био је представљен као сигуран простор за децу која су премлада за „одраслу" верзију ове друштвене мреже.

Апликација деци омогућава да разговарају само са пријатељима које је родитељ одобрио.

Међутим, грешка у дизајну о којој је прво писао магазин о новим технологијама The Verge, омогућила је и неовлашћеним корисницима да буду део тих групних разговора.

„Недавно смо обавестили родитеље да постоји техничка грешка у Месинџер Кидс апликацији која је утицала на мали број разговора", потврдила је компанија.

Они додају да су те разговоре искључили и родитељима омогућили додатне мере безбедности приликом коришћења Месинџер Кидс-а.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Илустрација

The Verge је објавио је да је „хиљаде" родитеља писало компанији због овог проблема. Компанија није ББЦ-ију дала тачан податак о томе колико људи их је контактирало.

Групни разговори

Деца једино могу да користе Месинџер Кидс када им родитељ или старатељ одобри пријатеља. Ипак, на групном чету је постајала могућност да дете ступи у контакт са трећом особом чије присуство у разговору је одобрио родитељ другог детета.

Портпарол Фејсбука рекао је за ББЦ да је грешка истог тренутка сређена и да се компанији родитељи нису жалили, као и да није било пријава недоличног понашања.

Ипак, портпарол није могао да каже колико је дуго грешка постојала, нити да ли је Фејсбук био тога свестан.

Ускоро наплата

Комон Сенс Медија, америчка непрофитна организација која се бави заштитом деце на интернету, каже да је грешка на Фејсбуку потврдила да страхови који су се јавили у самом старту, нису били безразложни.

Image copyright Facebook
Натпис на слици Родитељски надзор постоји да би комуникација била сигурна

„Фејсбук Месинџер Кидс је само најновији производ Фејсбука који носи ризике по приватност деце и родитеља", каже Џејмс Стејер, оснивач и главни и извршни директор Комон Сенс Медије.

У озбиљним стручним анализама поставља се питање зашто је уопште осмишљен производ који на овај начин ангажује децу.

Вест о овом проблему долази у тренутку док Фејсбук чека коначну пресуду због кршења приватности због које ће морати да плати пет милијарди долара.

Очекује се да ће казна америчке Федералне трговинске комисије бити објављена ове недеље.

Повезане теме

Више о овој причи