Ствари које можда нисте знали о Борису Џонсону или сте заборавили

Борис Џонсон Image copyright Getty Images
Натпис на слици Борис Џонсон је био један од главних заговорника Брегзита

„Веће су шансе да се поново родим као маслина или да ми фризбијем одрубе главу него да постанем премијер", више пута је изјавио Борис Џонсон.

На питање новинара да ли би волео да буде премијер Велике Британије, Џонсон је одговорио „Волео бих да сам... Певач у познатом рок бенду".

Али упркос свом скептицизму, Борис Џонсон је у среду званично постао управо оно што је „најмање" очекивао - премијер Велике Британије.

Некадашњи британски министар спољних послова, градоначелник Лондона и новинар, чији су текстови свакако изазивали дискусије, стао је за говорницу испред седишта владе у Даунинг стриту и поручио:

„Мој посао је да служим људима".

За 18 година откако је из новинарства званично прешао у политичке воде, Џонсон је урадио и изрекао много тога - као функционер, а често и у оштрим колумнама за које је и увек налазио времена.

Ево кратког осврта на неке тренутке који су обележили његову досадашњу каријеру, о којима су медији тада увелико писали, а на које сада поново подсећају.

Image copyright Barcroft Media
Натпис на слици Борис Џонсон

Брегзит: Хоћу-нећу

Џонсон је био један од коловођа кампање за напуштање ЕУ на референдуму 2016. године.

Постао је познат по нападима на ЕУ и истицању бенефита Брегзита.

Али није Борис Џонсон увек исту песму певао.

Док је био градоначелник Лондона, често је говорио о предностима јединственог тржишта, а у тексту који је 2013. године написао за лист Дејли Телеграф, закључио је да излазак из ЕУ неће решити проблеме Британије.

Међутим, такође је истакао да подржава идеју да пита Британце да одлуче о чланству у ЕУ.

Где иду наше паре?

Једна од најконтроверзнијих тврдњи свакако је била она колико новца Британија шаље у ЕУ.

Цифра од 350 милиона фунти недељно, која је током кампање била истакнута на аутобусима, умало га је довела пред суд. Критичари су истакли да су бројке биле погрешне, јер у обзир није узет британски рабат, као ни новац који је накнадно трошен у земљи.

Градоначелник Лондона - највећи политички успех, до јуче

Преузевши функцију од Кена Ливингстона 2008. године, Борис Џонсон је био градоначелник Лондона до 2016. То је уједно и политичка функција на којој се најдуже задржао.

Често је говорио о највећим достигнућима - смањењу стопе криминала, бољим условима становања и транспорта.

Стопа убистава у Лондону је током Џонсоновог мандата са 22 на милион становника спала на 12, али је током првих година број напада ножем порастао за 15 одсто. Стање је почело да се поправља од 2012. године.

Решио се старих аутобуса, рекавши како су превише гломазни за уске лондонске улице и увео нове Рутмастер даблдекере - много скупље од класичних. Грађани су се жалили на прозоре који нису могли да се отворе, као и на проблеме са хибридним моторима.

Али оно што је свакако обележило његов мандат - када је реч о транспорту - јесте такозвани Борис Бајк, бициклистички план представљен 2010. године.

Џонсон је често сам педалао до посла, број изнајмљених бицикала је скочио на 10,3 милиона током последње године Џонсоновог мандата, али су такође порасли и трошкови одржавања - 11 милиона фунти годишње.

Image copyright AFP/Getty Images
Натпис на слици Очекујте више овога

Рекао је о Трампу и Путину

Иако нису почели најбоље, Трамп и Џонсон се сада - ако већ нису најбољи пријатељи - свакако диве један другом.

Трамп је 2015. изјавио да одређени делови Лондона нису за посећивање, што је разљутило тадашњег градоначелника, који је истакао да Трамп није подобан за функцију председника САД.

Само четири године касније, прошлог месеца, плоча се променила и Џонсон је рекао да Британија може доста да научи од америчког председника.

Прошлог месеца је Џонсон такође изјавио да је превише моћи у Русији стављено у руке „олигарха" и да је Путинов коментар да је либерализам мртав „ноторна глупост".

Ипак, он је био први министар спољних послова који је посетио Русију у пет година, али је по напуштању фунцкије изјавио да је био превише наиван када је мислио шта може постићи том посетом.

Спорне изјаве

У колумни из 2006. године је написао „Већ десет година, ми Торијевци смо навикли на канибалистичке оргије и убијање званичника у Папуа Новој Гвинеји". Касније је изјавио да је спреман да Папуа Нову Гвинеју стави „на сопствену дугу листу за извињења".

Нешто раније, 2002, непосредно пред посету тадашњег премијера Тонија Блера Демократској Републици Конго, Џонсон је у колумни за Дејли Телеграф написао:

„Без сумње ће Калашњиков пушке утихнути, панге ће престати са сецкањем људског меса, а племенски ратници ће осмесима попут лубенице дочекати великог белог шефа...."

Његов текст је окарактерисан као расистички и изазвао је бурне реакције. Џонсон се извинио шест година касније када се кандидовао за градоначелника Лондона.

Неко време након што је поднео оставку на место министара спољних послова, Џонсон је оптужен за исламофобију, због изјаве да муслиманке које носе бурке „изгледају као поштански сандучићи".

Џонсон је у колумни за Дејли Телеграф написао да је против забране покривања лица на јавним местима, али да је „смешно" што људи уопште бирају да их носе. Извињење је и овог пута изоставио.

Image copyright PA Media
Натпис на слици Џонсонов улазак у седиште владе

Сат откуцава

Борис Џонсон покушаће у неколико месеци да изведе оно што његови претходници нису успели за неколико година.

Изјавио је да је сигуран да ће Велика Британија „успешно успети да изађе из Европске уније" 31. октобра.

Затим је додао:

„Нећемо чекати 99 дана."

„Народ је довољно чекао и време да делујемо, да покажемо да имамо јако вођство."

Више о овој причи