Кинеска „велика мајка" која је усвојила 118 деце ухапшена због преваре

Ли Јанксија Image copyright Weibo
Натпис на слици Ли Јанксија је важила за филантропкињу

Кинескиња, која је својевремено сматрана за велику добротворку јер је усвојила 118 деце, осуђена је на 20 година затвора.

Ли Јанксија је осуђена на суду у граду Ву'ан у провинцији Хебеј због изнуде, преваре, кривотворења и урушавања друштвеног поретка.

Некадашња власница сиротишта, коју су у једном тренутку назвали „великом мамом" кажњена је новчано и треба да плати 2,67 милиона јуана (388.000 долара).

Такође, са њом је осуђено и 15 саучесника, међу којима је њен момак.

Суд је закључио да је Ли Јанксија „злоупотребила утицај овог сиротишта".

„Починила је превару са овом групом у циљу прибављања материјалне добити", стоји у објави Народног суда Ву'ан ситија на микроблогинг мрежи Вејбо.

Њен момак Кси Ки оптужен је за угрожавање друштвеног поретка, изнуду, превару и наношење телесних повреда. Осуђен је на 12,5 година затвора и казну од 1,2 милиона јуана.

Остали учесници у овом кривичном делу добили су затворске казне до четири године.

„Велика мама" која је направила село

Ли се прославила 2006, када су медији сазнали да је усвојила више десетине деце у родном граду Ву'ану, градићу у провинцији Хебеј.

Тада је изјавила медијима да је била удата, али да се развела. Њен бивши муж је наводно продао њиховог сина кријумчару за 7.000 јуана. Рекла је да је успела да поврати сина, тада је одлучила да жели да помогне другој деци.

Током година се обогатила и постала најимућнија жена у Хебеју. А 1996. године, купила је рудник гвожђа.

„Видела петогодишњу, шестогодишњу девојчицу како трчи око рудника. Отац јој је умро, мајка отишла - одвела сам девојчицу кући. Она је прво дете које сам усвојила", рекла је тада локалним новинама Јанжао метрополис дејли.

Затим је усвојила још деце и на крају отворила сиротиште, које је назвала „Село љубави". О њој су писали медији, између осталог о томе да је преживела рак и потрошила богатство.

Репродуковање мултимедијског садржаја на вашем уређају није подржано
Media captionDan dece sa ulice

Године 2017, број усвојене деце достигао је 118.

Те године влада је почела да добија информације грађана да се у сиротишту одвијају сумњиве активности.

У мају 2018, полиција је пронашла да на рачуну има 20 милиона јуана и 20.000 долара, као и да је вози ленд ровера и мерцедес.

Такође су открили да је умешана у криминалне активности од 2011. године.

Манипулисала је усвојеном децом да прекидају грађевинске радове, тако што би их терала да трче око камиона на градилишту. Затим би уцењивала ове грађевинске компаније.

Наводно је проневерила новац који јој је поверен за изградњу „Села љубави".

Ли је у притвору од маја, у том тренутку у сиротишту је било 74 деце. Они су пребачени у различите школе и прихватне институције.

Многи у Кини су осудили њене активности преко друштвених медија, назвавши је „вуком у јагњећој кожи".

„Одвратно. Мој ујак је донирао новац за њено сиротиште", написао је један корисник мреже Вејбо.

„Звао сам је Велика мајка", написао је други корисник. „То сад повлачим, не осећам више ништа према њој. Она није вредна тог имена".

Повезане теме

Више о овој причи