Смртна казна: Америчка влада заказала прва погубљења после 16 година

Државни тужилац Вилијам Бар Image copyright Reuters
Натпис на слици „Подржавамо владавину закона и дугујемо то жртвама и њиховим породицама", рекао је министар правде Вилијам Бар

Америчка федерална влада заказала је погубљења осуђених на смртну казну, чак 16 година од последњег извршења, саопштило је Министарство правде САД.

Министар правде Вилијам Бар рекао је да је послао Управи за затворе захтев за заказивање погубљења пет осуђеника.

Погубљени ће бити затвореници са правоснажним пресудама за убиства или силовања деце и старијих.

Извршења ће бити заказана за децембар 2019. и јануар 2020. године.

„Министарство правде тражило је смртну казну за најгоре криминалце", написао је Бар. „Подржавамо владавину закона и дугујемо жртвама и њиховим породицама да извршимо казну коју је изрекао наш правосудни систем."

Ова најава представља укидање неформалног мораторијума на смртну казну на федералном нивоу.

То се није догодило од 2003. године када је погубљен Луи Џонс Џуниор, педесеттрогодишњи ратни ветеран. Он је добио смртну казну због отмице и убиства 19-годишњег војникиње Трејси Џој МекБрајд.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Соба за извршење смртних казни у Тексасу

Смртна казна је била забрањена на државном и федералном нивоу одлуком Врховног суда из 1972. године, али је опет успостављена 1988. Тренутно има 62 затвореника који се налазе у савезном затвору и правоснажно су осуђени на смртну казну.

Вилијам Бар је рекао да је послао Управи захтев да при погубљењу користепентобарбитал уместо поступка са убризгавањем три различита састојка, који се раније користио у ранијим егзекуцијама. У питању је снажан седатив који успорава тело, укључујући и нервни систем, а затим долази до смрти.

Међу осуђеницима који би требало да буду погубљени овом одлуком су:

Данијел Ли Луис, који је убио троје деце, укључујући и осмогодишњу девојчицу; Лезмонд Мичел, који је убио 63-годишњу жену и њену деветогодишњу унуку; Весли Ајра Парки, који је силовао и убио 16-годишњу девојчицу и убио 80-годишњу жену; Алфред Боржуа, који је злостављао и убио двогодишњу кћер и Дастин Ли Хонкен, који је убио пет људи, укључујући двоје деце.

Погубљења би требало да се изврше у затвору догодило би се у америчком затвору држави Индијана, додали су у Министарству правде.

Смртна казна у САД

  • Смртна казна је дозвољена у 29 држава САД
  • Од 1976, Тексас је извршио највише погубљења (561), пре Вирџиније (113) and Оклахоме (112)
  • Укупно 2.673 затвореника је осуђено на смртну казну у САД
  • Калифорнија има највише затвореника са овом пресудом - 733 - али је свега њих 13 погубљено од 1976.
  • Број смртних казни се смањио за 85 одсто у периоду од 1998. до 2018.

Извор: Информациони центар за извршење смртних казни

Анализа

Ентони Цукер,

ББЦ репортер из Северне Америке

Више од деценију и по, извршење федералне смртне казне је одлагано. Иако није постојао формални мораторијум на процедуру, као што је то било у неким државама у којима је расло противљење егзекуцијама, али се извршења нису дешавала. Делом због административне инерције, дуготрајних жалбених процеса, практичних препрека и релативно малог броја савезних затвореника.

Трампова администрација сада жели то да промени, поред тога што недостатак седатива, који се користе као смртоносне инјекције, и даље представља значајну препреку.

Председник САД је у прошлости био оштар према осуђеним криминалцима. Тврдио је да се према њима поступа сувише благо и да им се даје превише могућности да се жале.

Док је већина Американаца и даље за смртну казну у одређеним случајевима, истраживања јавног мњења показују да се тамошња јавност полако окреће против смртне казне.

Иако ће најава Трампове администрације изазвати оштре критике активиста, мало је вероватно да ће изазвати значајна политичка превирања.

Више о овој причи