Човек који је смислио ретвитовање: Није требало да буде тако

лого твитера Image copyright Getty Images
Натпис на слици Опција је осмишљена пре десет година

Човек који је осмислио дугме за ретвитовање упоредио га је са „пуним пиштољем у руци четворогодишњег детета", у интервјуу за BuzzFeed.

Програмер Крис Ветерел казао је да нико у Твитеру није очекивао да би ова опција могла да промени начин на који људи користе платформу.

Твитер је добио низ критика због тога што је дозволио ширење застрашивања, говора мржње и лажних вести.

Опцију ретвитовања осмислио је 2009. године тим програмера које је водио Ветерел и брзо је постала саставни део Твитера.

Он је за BuzzFeed рекао да је мислио да ће опција „подићи гласове недовољно заступљених заједница".

Раније су људи морали да ручно ретвитују једни друге копирањем текста и куцањем „РТ" и имена налога, али када је процес био аутоматизован, ретвитовањем су популарне поруке брзо постале виралне.

Док је за неке поруке добро што су постале виралне, попут информација о природним катастрофама, многе друге нису толико бенигне.

Гејмергејт - кампања против жена у индустрији игара - пример је тога како су људи користили ретвитовање за нападе. Ветерел је то за BuzzFeed описао као „језиву хорор причу".

„Схватио сам да то није нека мала група људи који делују неприродно. Можда се људи тако понашају. И то ме је на смрт уплашило."

Након предизборне кампање у Сједињеним Америчким Државама 2016. године, када је огромна количина дезинформација ширена на Твитеру и Фејсбуку, обе платформе биле су под контролом влада широм света.

Твитер је остао под притиском да платформу прилагоди тако да буде мање „отровна".

На конференцији ТЕД (технологија, забава и дизајн) у Ванкуверу раније ове године, оснивач Џек Дорси рекао је да компанија размишља о смањењу важности лајкова и праћења, додајући да он није дизајнирао платформу да буде таква.

Он је признао да Твитер тренутно подстиче људе „да пишу о огорчености".

Слично мисли и Ветерел, казао је за BuzzFeed.

„Дали смо власт људима", рекао је. „Али шта ако сада само кажете нешто другачије: О не, дали смо власт људима."

Више о овој причи