Трамп љут на Макрона: Увешћемо порез на француско вино

Француско вино.
Натпис на слици „Увек сам говорио да је америчко вино боље од француског", написао је Трамп.

Амерички председник Доналд Трамп оценио је да је увођење пореза на дигиталне услуге „глупост" колеге Емануела Макрона и запретио да ће опорезовати француска вина.

Трамп се, сада већ традиционално, огласио на Твитеру.

Порез од три одсто у Француској односиће се на компаније попут Гугла, а Трампова администрација страхује да ће се на удару наћи и друге америчке компаније.

„Француска је увела порез на наше велике америчке технолошке компаније. Ако неко треба да их опорезује, то је Америка", написао је Трамп.

„Ускоро ћемо да прогласимо контрамере на ову Макронову глупост. Увек сам говорио да је америчко вино боље од француског".

Трамп, који не пије, упозорио је још једног америчког технолошког гиганта, Епл, да неће добити пореске олакшице на делове који се производе у Кини.

„Ако их правите у Америци, неће бити тарифа".

Француска влада сматра да мултинационалне компаније попут Епла, чије седиште је ван те земље, или не плаћају порез на продају, или плаћају врло мало.

Свака дигитална компанија која приходује више од 750 милиона евра годишње, а од тога од продаје заради најмање 25 милиона у Француској, мораће да плаћа нови порез.

И не само то. Он ће се примењивати ретроактивно на период од почетка године.

Зашто су технолошки гиганти на мети?

У овом тренутку, они плаћају врло мало на име пореза у земљи у којој физички нису много присутни. Већину прихода пријављују у земљама где им се налазе централе.

Европска комисија проценила је да традиционалне компаније у ЕУ у просеку плаћају порез од 23 одсто, а интернет компаније обично око осам или девет одсто.

„Хоћу да кажем америчким пријатељима да би ово требало и њих да подстакне да убрзају рад на проналажењу пореских решења за дигиталне услуге на светском нивоу", рекао је француски министар финансија Бруно ле Мер.

У оквиру органа ЕУ примедбе на француско решење изнеле су неке земље попут Републике Ирске, Чешке, Шведске и Финске.

Како сада ствари стоје, нови порез у Француској погодиће 30 компанија међу којима су Алфабет, Епл, Фејсбук, Амазон и Мајкрософт.

Више о овој причи