Инспирација за суперхероје - Сазнајте ко је подарио моћи Супермену, Спајдермену и Чудесној жени

Силуете суперхероја. Image copyright Getty Images
Натпис на слици Суперхероји већ неколико миленијума спашавају свет

Ко није сањао о томе да поседује супермоћи? То је жеља која је, чини се, стара као и само човечанство.

Али ако мислите да су изворни суперхероји Супермен, Спајдермен и Чудесна жена, грдно се варате.

Пре више хиљада година, Стари Грци, Римљани и Нордијци већ су стварали властите хероје са надљудским моћима.

И штавише, многи наши савремени суперхероји позајмљују карактеристике и вештине од ових класичних опаких даса - а у неким случајевима чак носе и исто име као они...

Ове митске супермоћи показале су Марвелу и ДЦ-ју како се то ради:

1. Надљудска снага (Као Хулк)

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Ко је први почео?

Хулковски рмпалија Херкул звезда је Марвелових стрипова и насловни лик у Дизнијевом анимираном филму - али легенда о Херкулу заправо је стара хиљадама година.

Преименовали су га Римљани, након што је првобитно био старогрчки полубог по имену Херакле.

Он је био син Зевса и прелепе смртнице Алкмене, а рођен је с надљудском снагом и издржљивошћу.

Између осталих фасцинантних херојстава, Херакле/Херкул је извршио 12 „немогућих" подвига, побио бројна чудовишта, неко време придржавао небо (да мало одмени Атласа), освојио сваку дисциплину на првим Олимпијским играма, а потукао се и са самом Смрћу - и победио.

2. Фатална слаба тачка (као криптонит)

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Ахил је можда био највећи грчки херој, али његово име је и синоним за слабост.

Син грчког краља Пелеја и морске нимфе Тетиде, Ахил је био звезда у својој генерацији... али сваки суперхерој мора да има неку слабу тачку, иначе како би другачије био угрожен?

Суперменова је криптонит, Вулвериннова је Мурамасино сечиво, а ако првобитној Чудесној жени веже наруквице неки мушкарац, она губи све своје моћи.

Ахил је био херој Тројанског рата и највећи од свих грчких ратника, али и он је имао просту слабу тачку. Јесте, погодили сте, пету.

Кад је Ахил био беба, пророчанство је предвидело да ће умрети млад.

Разумљиво узнемирена због тога, његова мајка га је уронила у реку Стикс, за коју се сматрало да дарује моћ нерањивости. Али зато што га је држала за пету, тај део тела остао му је сув - велики пропуст у њеном плану.

У каснијим верзијама легенде о Ахилу - мада не и у Илијади, изворној верзији приче о њему - он је убијен поготком стреле у пету.

И тако је израз „Ахилова пета" постао синоним за слабу тачку, упркос његовој свеукупној снази.

3. Улична сналажљивост (као Бетмен)

Image copyright Lefteris_
Натпис на слици Одисеј је познат по довитљивости и лукавству, као када се везао за јарбол како не би упао у море под утицајем песме сирена

Одисеј је легендарни грчки краљ Итаке, најпознатији као насловни јунак Одисеје - која прича причу о његовом десетогодишњем узбудљивом путовању до куће по завршетку Тројанског рата.

Одисеј се успут среће са многим изазовима и препрекама, али умногоме као Бетмен, он успева да надмудри непријатеље уз помоћ довитљивости, интелектуалне снаге и лукавства.

Кад га ухвати Киклоп Полифем, једнооки џин прождере велики број његових људи.

Размишљајући брзо, Одисеј каже Полифему да се он зове „Нико".

Он потом напије киклопа и кад овај заспи, ослепи га дрвеним коцем. Полифем јаукне од бола, али кад га његова киклопска сабраћа питају шта се десило, он им каже: „Ослепио ме је Нико!"

Разумљиво, његови пријатељи помисле да је овај скренуо с ума, а Одисеј и његова екипа успеју да побегну.

4. Магија (као Вичфајер)

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Кирка

Многи савремени суперхероји у свом арсеналу имају и магију.

У ДЦ-ју ту је Вичфајер - прелепи фото-модел, талентована глумица и певачица a (евидентно из самог имена) и моћна вештица.

Рејвен може да чита емоције других и манипулише сенкама тако да нападну њене непријатеље.

А ту је и Доктор Стрејнџ, бивши хирург који се предао изучавању мистичних вештина кад је повредио драгоцене руке у саобраћајној несрећи.

Али много пре него што је било који од ових ликова био тек искра у оку њихових твораца, била је ту Кирка: најславнија богиња враџбина у грчкој митологији.

Кирка - која је прогнана на митско острво у друштву бројних нимфи - била је вешта у магији преображења и илузије.

Уз помоћ њеног огромног познавања напитака и биља, и коришћења магичног штапа, она би преображавала непријатеље - или чак било кога ко јој се није допао - у животиње и чудовишта.

Тако је љубавна ривалка Сцила претворена из лепотице у застрашујуће шестоглаво чудовиште са дванаест пипака, толико гладно људског меса да би гутала сваког морнара који прође крај њене пећине.

И не заборавимо да је, кад је Одисеј посетио њено острво, не трепнувши претворила његове људе у свиње.

5. Жене ратнице (као Чудесна жена)

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Амазонке и Грци у жару битке

У грчкој митологији Амазонке су племе бруталних и агресивних ратница - у Илијади су описане као искусни борци - равне сваком мушком противнику по физичкој снази, отпорности и храбрости.

Звуче ли вам познато? То је зато што су те снажне жене ратничког порекла послужиле као инспирација за ДЦ-јеву јунакињу са папира и великих екрана Чудесну жену.

У ранијим издањима, прича о пореклу Чудесне жене била је да ју је од глине извајала њена мајка краљица Хиполита и благословила је даром велике снаге и моћи грчких богова.

Али у скоријим верзијама, ДЦ је променио њено порекло тако да јој је отац Зевс.

И сада не само да потиче из лозе опасних Амазонки - већ је и полубогиња.

6. Скривени идентитет (као Супермен)

Image copyright track5
Натпис на слици Није прво што вам падне на памет када помислите на Бетмена или Спајдермена, зар не?

Римски бог Купидон - код Старих Грка познат и као Ерос - вероватно је један од најпрепознатљивијих од свих божанстава класичне старине.

Сви знају за буцмасто, крилато дете са сребрним луком и стрелом, као и његову репутацију проводаџије: свако кога погоди Купидонова стрела затрескаће се до коске у прво створење које угледа.

Једна од ствари заједничка за многе суперхероје јесте жеља да прикрију стварни идентитет. Неки то раде костимима - узмите на пример Бетмена или Спајдермена - или ако сте Супермен, само ставите наочаре на нос и одједном сте поново Кларк Кент.

7. Невидљивост (као Невидљива жена)

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Персеј се добро послужио штитом, али је Хадски шлем задобио пажњу Невидљиве девојке

Као што показује Невидљива жена из Фантастичне четворке, невидљивост је још једна кључна суперхеројска моћ... уз чију помоћ је полубог Персеј успео да надмудри злогласну неман из грчке митологије.

Персеј је послат да учини немогуће: да донесе главу Медузе, Горгоне чији поглед људе претвара у камен.

Али Персеј није посустао пред тим изазовом: наоружао се моћним мачем и Капом невидљивости - познатом и као Хадски шлем - која учини сваког ко је носи невидљивим, и пришуњао се успаваној Медузи у њеној пећини.

Гледајући Медузу посредно, само преко одраза у штиту, успео је безбедно да јој приђе и одсече јој главу.

И уз помоћ окриља ноћи у којој је био невидљив, успео је да побегне чак и двема другим Горгонама који су му се нашле за петама.

8. Моћни чекић... и све остало (као Тор)

Image copyright Google
Натпис на слици Даље од тог чекића

Искоришћавање временских прилика за вођење битака? То је једно озбиљно суперхеројско својство.

У нордијској митологији, Тор је бог грома који витла чекићем - и не повезују га случајно са громом, муњама, олујама, храстовим дрветом и снагом.

Он је власник магичног чекића по имену Мјолнир, који му сасвим згодно омогућује да лети и манипулише временским приликама како би остварио главни циљ: заштитио људску расу.

Његов имењак из Марвела, Тор Одинсон, заснован је на истом нордијском митолошком божанству.

Више о овој причи