Протести у Хонгконгу: Полиција сузавцем на хиљаде демонстраната

Demonstrators react to a tear gas during a protest against the Yuen Long attacks in Yuen Long, New Territories, Hong Kong, China July 27, 2019. Image copyright Reuters
Натпис на слици Демонстранти су дошли спремни, носећи гас маске и шлемове

Полиција је у Хонг Конгу употребила сузавац да би растерала десетине хиљада демонстраната који су се окупили на недозвољеном протесту против напада наоружаних маскираних људи прошле недеље.

Полција је употребила и гумене метке у покушају да растера мању групу деомнстраната у познатој четрврти Јуел Лонг.

У Хонгконгу се антивладини протести одржавају већ седам недеља. Грађане је на улицу извео спорни закон који би омогућио изручивање људи Кини.

Влада је суспендовала предлог закона - али демонстранти такође захтевају истрагу о насиљу које врши полиција, Захтевају отпочињање демократских реформи и оставку лидерке Хонгконга Кери Лам.

Демонстранти у Хонгконгу настављају са протестима

Репродуковање мултимедијског садржаја на вашем уређају није подржано
Media captionHongкong na ulicama zbog zakona o izručivanju

Полиција је забранила протестну шетњу у суботу - што је неубичајена пракса за ову територију - страхујући да би могло да дође до насиља, како су навели.

Упркос забрани, неколико десетина хиљада демонстраната појавило се у Јуен Лонгу, скандирајући антиполицијске слогане.

Image copyright Reuters

Протест је осмишљен као одговор на напад од прошле недеље, када је око сто људи у белим мајицама, дрвеним палицама и металним шипкама напало демонстранте на метро станици Јуен Лонг. Нападачи су такође напали и пролазнике и новинаре.

Повређено је 45 особа у нападу који се приписује члановима тријаде.

Развој догађаја у 2019.

  • 3. април - Влада Хонгконга представља предлог закон за изручивање, који би омогућио да осумњичени буду испоручени Кини.
  • 9. јун - У првом од многих протеста против новог закона, око милион људи учествује у шетњи до седишта владе.
  • 12. јун - Демонстранти који протестују против закона о изручивању блокирају путеве и покушавају да уђу у зграду владе - полиција користи сузавац и гумене метке у најнасилнијим протестима у Хонгконгу у последњих неколико деценија.
  • 15. јун - Лидерка Хонгконга Кери Лам суспендује предлог закона на неодређено.
  • 16. јун - Упркос томе, процењује се да је око два милиона људи изашло на улице, захтевајући потпуно повлачење закона, истрагу о насиљу које врши полиција и оставку Кери Лам.
  • 21. јун - Како бес расте, демонстранти блокирају зграду полиције на 15 сати. Захтевају ослобађање ухапшених демонстраната.
  • 1. јул - На годишњицу враћања Хонгконга Кини, демонстранти улазе у зграду Законодавног одбора.
  • 21. јул - Демонстранти улазе у Канцеларију за везу Централне народне владе. Исте вечери, маскирани нападачи у белим мајицама нападају демонстранте и путнике на станици Јуен Лонг.

Демонстранти кажу да је полиција споро реаговала на хитне позиве - као и да су полицајци стигли на метро станицу тек када су нападачи отишли.

У полицији тврде да су њихове снаге биле разбацане на све стране током другог дана протеста, као и да су оптужбе да сарађују са криминалним групама „лажне".

Полиција такође тврди да је 12 особа ухапшено због напада у недељу, укључујући и особе повезане са тријадама, наводи се у извештајима.

Повезане теме

Више о овој причи