Меган Маркл, војвоткиња од Сасекса - уредница септембарског издања британског Вога

Meghan examining some clothers Image copyright @SussexRoyal

Војвоткиња од Сасекса била је уредница септембарског издања британског Вога посвећеног женама које „руше границе".

На насловној страни магазина биће 15 жена, међу којима су и тинејџерка Грета Тунберг и новозеландска премијерка Џасинда Ардерн.

Меган је изабрала да не буде на насловној страни, каже главни уредник магазина Едвард Енинфул, јер је сматрала да би то било „хвалисање".

Војвоткиња каже да се нада да ће жене и у том случају бити подједнако мотивисане.

Издање Снаге промена промовише „доносиоце промена, које све везује неустрашивост у померању граница", саопштено је из Бакингемске палате.

Меган, која се породила у мају, каже да је протеклих седам месеци радила на пројекту „како би направила најчитаније годишње издање модног магазина и усмерила пажњу на вредности и људе који утичу на савремени живот".

„Надам се да ће читаоци бити инспирисани овим страницама као што сам ја била, овом снагом која доноси промене", рекла је она.

Image copyright Peter Lindbergh

У овом издању биће објављен и разговор Меган са бившом првом дамом Америке Мишел Обамом.

Насловна је подељена на 16 делова, на 15 су слике жена, а неиспуњено представља огледало, које би требало да подстакне читаоце да покрећу промене.

Дивно изненађење

Енинфул, главни уредник, каже да је Меган прва гошћа уредница у септембарском издању, које се сматра најзначајнијим у току године.

„Имати такав светионик промена у уредништву британског Вога предстваља част, задовољство и дивно изнененађење", рекао је.

Уместо да се војвоткиња нађе насловној, додаје он, „изабрала је да скрене пажњу на жене којима се диви".

Војвоткиња од Кембриџа Кејт Мидлтон красила је насловну страну Вога 2016. године - јубиларно стогодишње издање.

Ко су ових 15 жена?

Аџа Абоа: Двадесетседмогодишња манекенка рођена је у Великој Британији. Њена мајка је Енглескиња, а отац је рођен у Гани. Абоа је и активисткиња - често говори о менталном здрављу, а позивала је власти да обезбеде бесплатне санитарне производе за децу која примају бесплатне оброке у школама.

Адут Акеч: Деветнаестогодишња манекенка из Јужног Судана је емигрирала са породицом у Аустралију када је била дете. Постала је друга црна манекенка која је имала престижну улогу на Шанеловој ревији када је 2018. године последња прошетала пистом. Ради са Високим комесаром Уједињених нација за избеглице.

Рамла Али: Сомалијска боксерка која каже да не зна колико тачно има година, стигла је у Велику Британију као избеглица. Тренира за Олимпијске игре које се одржавају 2020. године и на којима ће наступати за Сомалију, а предаје и самоодбрану групи муслиманских жена.

Џасинда Ардерн: Премијерка Новог Зеланда има 39 година и једна је од две жене које су се породиле током мандата. Најмлађа је жена на челу једне државе.

Шинеид Бурк: Двадесетедеветогодишња активисткиња из Ирске рођена је са акондроплазијом поремећаја раста костију. Бори се за то да сви имају право на образовање, као и за права особа са инвалидитетом. Као помоћна уредница у Вогу, залаже се за то да модне куће дизајнирају одећу за све.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Боксерка Рамла Али

Џема Чан: Рођена Британка која је дипломирала право на Оксфорду, славу је стекла након што је играла у филму Лудо богати Азијати. Тридесетшестогодишњакиња је учествовала у кампањи Време је истекло (Time's Up) против сексуалног узнемиравања у филмској индустрији

Лаверн Кокс: Четрдесетседмогодишња активисткиња која се бори за права трансродних особа, постала је позната након што је добила улогу у Нетфликсовој серији Наранџаста је нова црна. Ова Американка 2014. године, постала је прва трансродна особа номинована за награду Еми.

Џејн Фонда: Осамдесетједногодишња глумица која је освојила Оскара, позната је и као ауторка, активисткиња, манекенка и фитнес звезда. Фонда је отворено подржала покрет #МеТоо против сексуалног злостављања у Холивуду.

Селма Хајек Пино: Педесетдвогодишња холивудска звезда ради и на подизању свести о насиљу над женама и дискриминацији имиграната. Американка рођена у Мексику рекла је да је била илегални имигрант у Америци.

Џамила Џамил: Ова тридесеттрогодишња глумица постала је славна док је радила као водитељка Канала 4 и ББЦ Радија 1. Данас промовише здрав однос према телу кроз кампању „Тешка сам".

Image copyright PA Media
Натпис на слици Џема Чан британска глумица

Чимаманда Нгози Адичи: Четрдесетједногодишња списатељица из Нигерији која је освојила бројне награде, отворено говори о политици, расизму и феминизму. Говоре које је припремила за ТЕД дебате, објавила је 2014. године у књизи „Зашто сви треба да будемо феминисти".

Франческа Хејвард: Британска балерина која је рођена у Кенији, глуми у новом филму Мачке (Cats). 26-годишњакиња је прва балерина Краљевског балета.

Јара Шахиди: Деветнаестогодишња америчка глумица и активисткиња покренула је платформу Осамнаест пута 18 како би мотивисала младе људе да гласају.

Грета Тунберг: Шведска тинејџерка покренула је серију протеста против климатских промена који се одржавају широм света. Ова шеснаестогодишњакиња номинована је за Нобелову награду за мир.

Кристи Тарлингтон Бурнс: Педесетогодишња америчка манекенка основала је добротворну организацију Свака мајка је важна. Она се бори за безбедније услове порођаја за жене широм света.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Џамила Џамил глумица
Image copyright EPA
Натпис на слици Грета Танберг - млада боркиња против климатских промена

Више о овој причи