Светски дан тигрова: Забележен пораст броја тигрова у Индији

Краљевски бенгалски тигар у џунгли у Казиранга националном парку, источно од Гуваратија Image copyright AFP
Натпис на слици Процењује се да је Индија дом за 70 одсто тигрова на свету

У Индији живи око 3.000 тигрова, а број расте из године у годину.

Премијер Индије Нарендра Моди изјавио је да се број тигрова повећао са 2.226 у 2014. на 2.967 у 2018. години.

Додао је да је Индија „једно од највећих и најбезбеднијих станишта за тигрове на свету".

Процењује се да у Индији живи око 70 одсто светске популације тигрова.

Репродуковање мултимедијског садржаја на вашем уређају није подржано
Media captionСнимак ретке минијатурне пегаве мачке.

Индија врши попис тигрова једном у четири године - то је дуг и захтеван задатак у ком учествују чувари националних паркова и заштићених шума и научници који пролазе површину од пола милиона квадратних километара у потрази за траговима постојања тигрова.

Моди је изјавио како резултати пописа тигрова „треба да усреће сваког Индијца".

Ово је огроман успех заштитника природе, кажу људи који прате ову тему.

По једног процени, између 1875. и 1925. око 80.000 тигрова је убијено у Индији. Размере лова су биле огромне - краљеви и разни државни званичници убијали су на хиљаде тигрова користећи пушке, копља, замке, мреже и отров. До шездесетих година 20. века број тигрова драстично је опао.

Али неколико владиних иницијатива, као што су забрана лова и различите кампање које су спровођене по селима, довеле су до пораста популације.

Ригорозни закон о заштити животиња из 1972. године, забранио је у потпуности убијање и хватање тигрова, чак и када се сматрају „проблематичним животињама" које угрожавају друге.

Под притиском светских организација за заштиту природе, Индија је такође ангажовала више шумских чувара и побољшала услове у резерватима.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Број тигрова у Индији се повећава од 2006.

Први позитивни резултати су примећени 2006, а од тада број тигрова је у порасту.

Међутим, тигрови чешће нападају људе, што је последица смањене површине шума у Индији. Многи сада захтевају да држава отвори већи број резервата за ове животиње.

Процењује се да тигрови живе само на десет одсто површине њиховог потенцијалног станишта. Број тигрова је превелики за простор на ком су настањени, због чега понекад напуштају станиште у потрази за храном и долазе у сукоб с људима који живе у околини.

Заштитници природе кажу да се напади на људе дешавају на границама заштићених подручја, шума и плантажа и да ће оваквих инцидената бити све више уколико Индија не прошири површину резервата за тигрове.

Више о овој причи